MEDIA
NYTT UNIVERSAL-AVTAL KAN OMFORMA STRÖMNINGSMARKNAD - FT (Direkt)

2023-09-06 09:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett nytt avtal mellan världens största skivbolag Universal Music och den franska musiktjänsten Deezer kan komma att omforma marknaden för strömmad musik.

Det skriver Financial Times.

Sedan Spotify lanserades 2008 har det svenska företaget i likhet med flera av sina konkurrenter slutit avtal med rättighetsinnehavare om hur användarintäkter ska fördelas. I den nuvarande modellen samlas pengarna från lyssnarnas månatliga abonnemang i en gemensam pott, som sedan fördelas bland rättighetsinnehavare baserat på andel av den totala lyssningen. Samma royalty betalas ut oberoende av vem artisten är, och om användaren själv sökt upp låten eller lyssnat passivt via tjänstens algoritmer.

Enligt Goldman Sachs väntas strömmad musik i år inbringa totalt 38 miljarder dollar (cirka 420 miljarder kronor) i intäkter. Strömningstjänsterna betalar tillbaka omkring två tredjedelar till rättighetsinnehavarna och i snitt betalas omkring 0,5 cent (omkring 5,5 öre) per strömmad låt.

Det nya avtalet mellan Universal och Deezer siktar på att förändra detta, då mer av pengarna ska gå till professionella artister. Strömningar av låtar från professionella artister, vilket definieras som artister vars låtar strömmas minst 1.000 gånger per månad, ska ges dubbel vikt i royaltyberäkningen jämfört med övriga.

"Det är en massiv förändring av hur musikindustrin arbetar. Vi har 90 miljoner låtar och många av dem är bara oljud, bokstavligt talat, som ljudet av en tvättmaskin eller regn. Det är fundamentalt fel att en 30 sekunders inspelning av en tvättmaskin får lika mycket betalt som Harry Styles senaste singel", säger Deezers vd Jeronimo Folgueira till Financial Times.

Enligt avtalet ska också en låt eller artist som aktivt söks upp av en lyssnare innebära att vikten i beräkningen fördubblas igen. En lyssnare som söker på exempelvis "Harry Styles" via Deezer och sedan lyssnar på en av hans låtar kommer att räknas som fyra strömningar.

Ett mål med förändringarna är, förutom att fördela mer pengar till artister, att minska utbetalningarna som går till rena amatörinspelningar, botar eller inspelningar av vardagsljud och oljud. Enligt Goldman Sachs beräkningar drog den typen av inspelningar förra året in cirka 900 miljoner dollar i royalties.

Företrädare för skivbolag har även uttryckt oro över att bedrägerier drar nytta av strömningstjänsterna, och i Sverige rapporterade Svenska Dagbladet på tisdagen att kriminella gäng använder sig av Spotify för penningtvätt genom så kallade falska lyssningar. Under 2023 har över 120.000 låtar per dag laddats upp till Spotify, att jämföra med 20.000 om dagen så sent som år 2018.

Efter avtalet med Deezer för Universal Music nu samtal med andra plattformar som Spotify och Soundcloud om att få till stånd liknande förändringar där, skriver FT.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Spotify - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -