Bolagen med djupa vallgravar

Börshandlad Fond Ett populärt tema för många investerare är att hitta bolag med djupa vallgravar mot konkurrenterna. Placera har tittat på en börshandlad fond med en sådan portfölj.

Fördelen med vallgravsaktier är att de har varaktiga konkurrensfördelar som skyddar deras marknadsposition. Det kan till exempel handla om starka varumärken, patentskydd, eller kostnadsfördelar som gör det svårt för konkurrenterna.

Vallgravsbolag kan ofta upprätthålla stabila och höga vinstmarginaler över tid. Det i sin tur gör dessa attraktiva för investerare som söker stabilitet.

En annan fördel med vallgravsbolag är deras motståndskraft i nedgångsperioder.

Fonden VanEck Morningstar Global Wide Moat följer indexet Morningstar Global Wide Moat. Morningstar Global Wide Moat består av 70 globala bolag med starka vallgravar mot konkurrenterna.

Knappt hälften av bolagen är noterade i USA. Det genomsnittliga p/e-talet är 17. Hittills i år är index upp knappt 8 procent i dollar. Under de senaste tolv månaderna är Morningstar Global Wide Moat upp knappt 13 procent.

Största innehavet i fonden är moln- och sökmotorjätten Alphabet. Fonden består till 2,5 procent av aktier i Alphabet. Alphabetaktien är upp 23 procent i år.

Näst största innehavet är Teradyne. Teradyne tillverkar automatiserad testutrustning för halvledare. De sysslar även med tillverkning av industrirobotar. Fonden består till 2.4 procent av aktier i Teradyne. Teradyneaktien är upp 21 procent hittills under 2024.

Tredje största innehavet är TSMC. TSMC är världens största kontraktstillverkare av halvledare. De största kunderna är Apple, Qualcomm och Nvidia. TSMC-aktien har stigit med inte mindre än 49 procent i år.

Ander stora innehav är amerikanska mjukvarubolaget Tyler Technologies, industribolaget Emerson Electric, läkemedelsbolaget GSK, franska försvarsindustribolaget Safran, japanska konglomeratet Kao Corp, Bank of New York Mellon och kreditinformationsföretaget TransUnion.

Fonden VanEck Morningstar Global Wide Moat är intressant för investerare som söker stabilitet och långsiktigt konkurrenskraftiga företag globalt. Den årliga avgiften uppgår till 0,59 procent.

Fonden förvaltas av Vaneck. Bolaget grundades redan 1955 av John C. van Eck i New York. Vaneck är idag en av världens större ETF-leverantörer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
VanEck Morningstar Global Wide Moat UCITS ETF Köp 25,68 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -