ALFA LAVAL
MINDRE STATLIGA STÖD INOM VÄRMEPUMPAR TYNGER - CITI (Direkt)

2023-09-11 09:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med minskande gröna subventioner i Europa inom miljöområden såsom värmepumpar och koldioxidinfångning, samt lägre efterfrågan kring produkttankers, finns risk för långsammare tillväxt för verkstadsföretaget Alfa Laval.

Det skriver Citi i den analys där investmentbanken sänker sin rekommendation för Alfa Laval från köp till behåll, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om tidigare på måndagsmorgonen.

Alfa Laval-aktien var på förmiddagen ned 3 procent. Analysen förefaller även pressa värmeteknikföretaget Nibe vars aktie sjönk 1,5 procent och var den näst svagaste aktien i det totalt sett stigande storbolagsindexet OMXS30.

Försvagade gröna tillväxtstöd från offentliga regleringar i länder som Tyskland och Italien har på senare tid inneburit en kraftig försvagning för värmepumpsaktier såsom Nibe, noterar Citi.

"Relationen mellan elpriser och gaspriser förblir också ogynnsamma för att ge incitament till att byta till värmepump i flera länder", skriver investmentbanken.

Enligt Citi är det läge att ta en andhämtningspaus i Alfa Laval-aktien efter en relativt sett stark utveckling de senaste åren. Riktkursen justeras ned från 458 till 400 kronor. I skrivande stund står aktien i 374 kronor.

Alfa Laval är verksamma inom värmeöverföring, separering och flödeshantering.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -