Jupiter Strategic Absolute Return Bond Fund minskade 0,6 procent i augusti - längre duration på tillväxtmarknader påverkade negativt (Finwire)

2023-09-27 10:33

Fonden Jupiter Strategic Absolute Return Bond Fund minskade 0,6 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 0,8 procent och är därmed sämre än index som har ökat 3,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Under månaden bidrog fondens något långa duration negativt till underavkastningen mot index. Framförallt den längre durationen i tillväxtmarknader.

Fonden har fortsatt ett underliggande tema med en längre duration inom tillväxtmarknader och kortare i utvecklade marknader.

Förvaltaren skriver att fondens långa position mot inflation har överlag fungerat väl och samtidigt fungerat som en god hedge mot stark ekonomisk data, stigande råvarupriser och att centralbankerna inte klarar av att få ner inflationen till målnivån.

Vidare menar förvaltaren att läget fortsatt är utmanande och man avvaktar med investeringar tills att man ser en klar återhämtning inom tillverkning alternativt en svagare arbetsmarknad.

"Huvudvärken för alla centralbanker är att kärninflationen och lönerna ligger kvar på oförenliga nivåer för att inflationen ska kunna återgå till målet någon gång snart", skriver förvaltarna.

Bland fondens största innehav finns brittiska, amerikanska och spanska statsobligationer.

Den effektiva durationen i portföljen uppgick till 0,40 år och den genomsnittliga kreditratingen var A+.

Jupiter Strategic Absolute Return Bond Fund, % augusti, 2023
Fond MM, förändring i procent -0,6
Index MM, förändring i procent 0,4
Fond i år, förändring i procent -0,8
Index i år, förändring i procent 3,2

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -