REVOLUTIONRACE
FINANSIELLA MÅL INOM RÄCKHÅLL - VD (Direkt)

2023-12-06 11:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trots att Revolutionrace inte nådde upp till sina finansiella mål under sitt första kvartal tror friluftsklädbolaget att det är nåbart för hela räkenskapsåret.

"Vi har det inom räckhåll", säger Revolutionrace vd Paul Fischbein till Nyhetsbyrån Direkt.

Målen som sattes samma år som noteringen på Stockholmsbörsen 2021 innebar att Revolutionrace nettoomsättning under det brutna räkenskapsåret 2023/2024 ska uppgå till minst 2 miljarder kronor samt att bolaget ska upprätthålla en årlig ebit-marginal om minst 25 procent.

Vid den senaste kvartalsrapporten, det första för räkenskapsåret, hade Revolutionrace en omsättning på 342 miljoner kronor, en ökning med 24 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

För räkenskapsåret 2022/2023 var nettoomsättningen totalt 1,56 miljarder kronor. För att nå 2 miljarder kronor krävs en ökning med drygt 28 procent för helåret.

"Vi ligger lite efter, men vi siktar på de här 2 miljarderna och känner att vi har det inom räckhåll", säger Paul Fischbein.

Ebit-marginalen i det första kvartalet uppgick till 19,5 procent (17,4), en bit från det finansiella målet om 25 procent. Som i många andra detaljhandelsbolag finns det ett säsongsmönster i Revolutionrace. Men även sett till rullande tolv månader ligger bolaget, med en marginal på drygt 20 procent, under målet.

Hur ser du på ebit-målet?

"Vi siktar på 25 procent. När volymerna ökar kommer det synas på marginalen. Det kvartalet vi nu har rapporterat var säsongsmässigt det minsta, så vi förväntar oss att volymerna kommer öka rejält jämfört med det kvartalet, och allt annat lika, kommer det rinna igenom på sista raden".

I vd-ordet vid den senaste kvartalsrapporten, som publicerades 7 november, nämnde Paul Fischbein att han var nöjd med inledningen av det nya räkenskapsåret samt att han såg fram emot bolagets säsongsmässigt viktigaste försäljningsperiod.

"Under inledningen av det andra kvartalet har vi sett en fortsatt stark utveckling med försäljningstillväxt på omkring 20 procent. Detta trots att marknaden fortsätter att utvecklas svagt", skrev Paul Fischbein då.

En dryg månad senare är tongångarna mer återhållsamma.

"Vi kommenterar bara hur det ser ut fram till att vi släpper rapporten under november. Sedan kan jag inte kommentera hur det har utvecklats sedan dess. Det får vi återkomma till när vi släpper nästa rapport", säger Paul Fischbein.

En omsättningsökning om 20 procent är trots allt under det som krävs för att nå det finansiella målet, ändå nöjd?

"Ja, det känns bra givet hur marknaden ser ut. Och vi noterar ju även hur det går för många andra konkurrenter med stora lager. Det som också är viktigt i det sammanhanget är att vi lyckas upprätthålla en bra bruttomarginal, det tycker jag är ett styrkebesked".

Samtidigt indikerar inledningen på det andra kvartalet en lägre tillväxt än under det första kvartalet?

"Då ska man komma ihåg att de här 20 procenten i det andra kvartalet möter väldigt höga jämförelsetal. Förra året var tillväxten 30 procent. I det första kvartalet i fjol handlade det om 8,5 procent, så historiskt är 20 och 24 procent starkt båda två".

Det finansiella omsättningsmålet löper ut efter det innevarande räkenskapsåret. Planen för Revolutionrace är att sjösätta nya finansiella mål när det närmar sig sitt slut.

"Då får vi återkomma kring det. De här målen var långsiktiga när vi satte dem och vi är nära slutet nu", fortsätter Paul Fischbein.

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


RVRC Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -