VOLVO
KARTELLANKLAGELSER OMPRÖVAS I TYSK RÄTTEGÅNG (Direkt)

2024-03-28 11:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lastbilstillverkaren Volvo kommer med flera sektorkonkurrenter att ställas till svars i en rättegång i Tyskland rörande kartellbildning, framgår av ett utslag i en appellationsdomstol i München, där ett tidigare beslut om att avslå prövning korrigeras.

Domare har upphävt beslutet att kasta ut fallet, där stämmande part i en grupptalan vill se lastbilstillverkare betala tillbaka för lastbilar som sålts till överpriser. Bland annat tyska Daimler och Volkswagens lastbilsmärke MAN finns också på de anklagades bänk.

Grupptalan består av 3.000 stämningar i en grupptalan som lämnats in av Financialright. I lägre instans avfärdades Financialright på grund av den modell som nyttjats genom att krav köpts upp av käranden som hävdar att de betalat för höga, fixade, priser. Appellationsdomstolen har nu korrigerat detta beslut och därför kan en rättegång nu starta.

Målsägande hänvisar till resultat som kommit fram sedan EU riktat in sig på lastbilstillverkarna i en konkurrensutredning, rapporterar Bloomberg News. EU-utredarna avslöjade att prisfixning pågick för medium- och tungviktsfordon under en period om 14 år, vilket också ledde till stora böter år 2016 och år 2017. Sedan dess har kunderna stämt tillverkarna för att kompenseras i olika länder inom EU.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


DAIMLER TRUCK HLDG NA ON - I dag

{point.key}

Volkswagen Pref AG - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -