AMF Aktiefond Nordamerika
AMF Aktiefond Nordamerika – starkaste kvartalet på fem år för S&P 500 (Finwire)

2024-04-16 14:31

AMF Aktiefond Nordamerika steg med 18,6 procent under årets fjärde kvartal, medan fondens jämförelseindex steg med 17,0 procent. Fondens överavkastning blev 1,6 procentenheter.

Året inleddes med förhoppningar om en mjuklandning för den amerikanska ekonomin, med fortsatt fallande inflation och den första av flera räntesänkningar från Fed i mars. Den ekonomiska utvecklingen blev dock starkare än väntat, liksom vinsttillväxten i det fjärde kvartalet. För bolagen i S&P 500 steg vinsterna med drygt 4 procent, mot förväntade 1,5 procent vid årets början.

”Den amerikanska aktiemarknaden har fått en flygande start på året och S&P 500 hade sitt starkaste kvartal på fem år. Teknologi- och kommunikationssektorerna hade starkast utveckling, särskilt halvledarsektorn som steg med 47 procent – återigen drivet av Nvidia med en uppgång på 93 procent”, skriver fondens förvaltare Ulf Alexandersson.

Även mer cykliska, värdeorienterade sektorer som olja, finans och verkstad hade ett starkt kvartal. Utvecklingen för konsumentvaror och fastigheter var mer modest. Småbolagsaktier hade en klart lägre uppgång än stora bolag. Den amerikanska långräntan steg med 32 baspunkter och dollarn stärktes med 5,8 procent mot kronan.

Bland kvartalets största positiva bidragsgivare återfinns halvledartillverkarna Nvidia och Broadcom, teknologibolaget Dell, verkstadsbolagen Eaton, United Rentals, nVent och Parker Hannifin, samt kosmetikabolaget e.l.f Beauty och läkemedelsbolaget Eli Lilly. Ett par av de negativa bidragsgivarna var undervikterna i Meta, Berkshire Hathaway, samt Amazon.

Den ekonomiska tillväxten förväntas bli över 2 procent i år, drivet av fortsatt konsumtion och snabb tillväxt av investeringar i stora byggprojekt av olika slag.

”Oron över en ekonomisk recession i USA har lagt sig och investerare har flyttat sin uppmärksamhet till tidpunkten då Federal Reserve väntas svänga från penningpolitisk åtstramning till lättnad.”

Fortsatt höga räntor ökar lånekostnaderna för såväl amerikanska konsumenter som företag. Vanligtvis sätter det press på ekonomin och aktiemarknaden. Inflationen ökar också insatskostnaderna för amerikanska företag, pressar vinstmarginalerna och tynger intäkterna.

Analytikerna förväntar sig att vinsterna för bolagen i S&P 500 växer med 3,6 procent i första kvartalet (jämfört med första kvartalet 2023) och med 9 procent för 2024. För 2025 förväntas vinsttillväxten bli 14 procent.

Fondens största innehav vid utgången av perioden var Microsoft, Nvidia och Alphabet.

Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

AMF Aktiefond Nordamerika - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -