BoE:s nya vice ordförande ser räntesänkningar framför sig men kan inte säga när de blir av (Finwire)

2024-04-16 13:15

Bank of Englands blivande vice ordförande Clare Lombardelli anser att räntesänkningar är vägen framåt men att det är för tidigt att kunna säga när de blir av. Det uppgav hon i en utfrågning i brittiska parlamentets finanskommitté, enligt Reuters.

Lombardelli jobbar idag på OECD och väntas ansluta till BoE i juli. Hennes kommentarer om penningpolitiken överensstämmer med de från övriga ledamöter, där bedömningen är att räntorna ska ner men att tidpunkten för detta kommer att vara beroende av hur ekonomin utvecklas under de närmaste veckorna.

"Jag kommer inte att sätta ett datum på när jag förväntar mig att Storbritannien ska börja lätta på penningpolitiken, men det är tydligt att det kommer att vara färdriktningen för de europeiska ekonomierna", sade Lombardelli.

Enligt Reuters undersökning med ekonomer väntas BoE inleda en sänkningscykel under det tredje kvartalet i år. Centralbanken höjde räntan från 0,1 procent till 5,25 procent från december 2021 till augusti 2023 i takt med att inflationen sköt i höjden.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -