BÖRSEN
NÄST SVAGASTE DAGEN I ÅR, ERIC MOTSTRÖMS, OMXS30 -1,3% (Direkt)

2024-04-16 17:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen följde med övriga Europaindex nedåt i takt med att räntor tickade upp i takt med ökad inflationsoro i USA och fortsatta anspänningar i Mellanöstern. Bland de svenska storbolagen gick Ericsson mot strömmen som vinnare efter morgonens delårsrapport.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 tappat 1,3 procent till nivån 2.492 med aktier för 20,8 miljarder kronor omsatta på börsen i sin helhet. Tappet var det procentuellt näst största för en enskild börsdag hittills i år.

En nedgång i amerikanska börsindex från måndagskvällen fanns i fonden. Wall Streets färd utför tog fart efter publiceringen av starkare detaljhandelsdata än väntat, vilket gav ny fart åt de inflationsbekymmer som kan käppar i hjulen för ett Federal Reserve som signalerat räntesänkningsplaner.

Sentimentet var tydligt negativt och nyheter som stimulerade risktagande sken med sin frånvaro.

Oron i Mellanöstern fortsatte under dagen med nya förmaningar i hämndutbytet mellan ärkefienderna Israel och Iran. Händelseutvecklingen är fokus sedan Iran under natten mot söndag genomförde ett aldrig tidigare skådat drönar- och missilangrepp mot ett Israel som med hjälp av allierade USA lyckades avvärja attacken med en lyckad luftvärnsoperation.

I Stockholms storbolagsindex noterades telekombolaget Ericsson mot strömmen, som ledare i en tunn tätklunga, med en uppgång på 1,8 procent. En rejäl inledande uppgång, som följde på en delårsrapport som kom in över förväntan under morgonen, mattades dock av betydligt under dagen.

Klädkedjan H&M gick också mot strömmen med en uppgång på 1 procent, tredje bäst för dagen efter det kursvolatila fastighetsbolaget SBB som noterade en uppgång på 1,2 procent.

I botten av OMXS30 hittades banken SEB och värmeteknikbolaget Nibe med nedgångar på 3,2 procent respektive 2,9 procent. Flera av verkstadsbolagen hittades också på nedgångar kring 2 procent: Sandvik, SKF och Alfa Laval. Lastbilstillverkaren Volvo var ned 1,6 procent inför onsdagens delårsrapport. Investmentbolaget Kinnevik backade 2,8 procent.

Försvarsbolaget Saab, som så ofta på senare tid högt omsatt, sjönk tillbaka 2,4 procent. Carnegie sänkte aktiens rekommendation från köp till behåll under morgonen, motiverat av att ljusa framtidsutsikter är inprisade.

Graf: OMXS30 tisdagen den 16 april

Källa: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -