HMS NETWORKS
SER VISS FÖRBÄTTRING AV ORDERINGÅNGEN I APRIL (Direkt)

2024-04-16 07:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På kort sikt präglas HMS Networks marknad fortsatt av lagerjusteringar och allmän osäkerhet på grund av det makroekonomiska läget. HMS kan dock se en viss förbättring av orderingången under starten på april.

Det skriver bolagets vd Staffan Dahlström i rapportens vd-ord.

Under det första kvartalet minskade HMS orderingång med 31 procent till 473 miljoner kronor (682).

Bolaget bedömer att kvartalets orderingång påverkats negativt av kunders lagerjusteringar med cirka 180 miljoner kronor. Den underliggande orderingången uppskattas till 635 miljoner, vilket visar på en fortsatt något avvaktande marknad, enligt bolaget.

"Det är fortsatt höga lagernivåer hos många kunder men vi räknar med en gradvis förbättrad orderingång under 2024, framför allt under det andra halvåret", skriver vd:n i rapporten.

Bolagets orderbok är nu åter på normala nivåer, men den låga orderingången påverkar även faktureringen, enligt vd:n.

"Som vi rapporterat senaste kvartalen fortsätter våra kunder att anpassa sina lager till normala nivåer och kortare ledtider, vilket gör att vår rapporterade orderingång inte avspeglar den underliggande efterfrågan", heter det.

Vidare uppger Staffan Dahlström att HMS kan se en viss förbättring av orderingången under starten på april, vilket är i linje med bolagets förväntningar.

HMS ser en viss förbättring i orderingången i Europa, gentemot andra halvåret 2024 och bolaget har indikationer från kunder att trenden ska fortsätta på rätt håll under det andra kvartalet.

"Under andra halvåret kan vi förvänta oss att se en mer tydlig förbättring", heter det.

I Asien, framför allt drivet av Japan, där HMS haft störst påverkan av förköpsorder ser bolaget fortfarande en svag efterfrågan och fortsatt höga lagernivåer hos sina största kunder.

"Här räknar vi med att få nya order först mot slutet av året", uppger vd:n.

Vidare skriver han:

"Det som förvånar något är utvecklingen i Nordamerika som tar ett litet steg tillbaka efter en fin utveckling i slutet av 2023. Den något svagare orderingången i USA är relaterad till Anybus embedded produkterna, där vi fortfarande har ett par av våra största kunder som ligger på lager".

Sammantaget ser HMS fortfarande att Nordamerika har goda förutsättningar att ha en god utveckling över året, uppger Staffan Dahlström vidare.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


HMS Networks - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -