RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR VÄNDE UPP, KRONAN BLEV SVAGARE (Direkt)

2024-04-16 16:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna inledde tisdagen nedåt, men vände sedan uppåt samtidigt som börserna lyste rött och euron tappade ner mot årslägsta mot dollarn när investerare oroades över spänningarna i Mellanöstern och vad fortsatt stark USA-statistik kommer att innebära för Federal Reserves räntesänkningsplaner.

Kronan tyngdes i det riskaverta klimatet och försvagades 7 öre till 11:64 mot euron och 5 öre till 10:94 mot dollarn.

Israel har uppgett att de kommer att svara på Irans attack i helgen, men inte hur eller när. Världsledare manar dem till återhållsamhet för att inte konflikten ska leda till ett storkrig i regionen.

Statistik på morgonen visade att den brittiska arbetslösheten ökade mer än förutspått under tremånadersperioden december-februari, medan löneökningstakten visserligen fortsatte att dämpas något, men ändå ökade lite mer än förutspått.

ING Economics noterade i en kommentar att lönetillväxten visat sig vara "klibbig" trots stigande arbetslöshet. De ser detta som ett skäl till att tro att Bank of England kommer att vänta till augusti innan de sänker räntan.

Tyska ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin steg i april, vilket enligt ZEW berodde på en återhämtning i världsekonomin.

Index över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, steg till 42,9 i april jämfört med 31,7 i mars. Väntat enligt Trading Economics konsensusprognos var ett index på 35,9.

Index över nuläget steg till -79,2 från -80,5 föregående månad.

Oxford Economics noterade att sentimentet i både Tyskland och eurozonen förbättrades, men att nulägesindex för Tyskland endast förbättrades marginellt och låg kvar på historiskt låga nivåer. Detta bekräftar deras syn att blockets största ekonomi kommer att förbli i stagnation första halvåret.

Annan data visade att euroområdets handelsöverskott ökade avsevärt i februari till 23,6 miljarder euro, det största överskottet sedan i december 2020.

Internationella valutafonden, IMF, skrev i en ny global konjunkturprognos att den globala ekonomin har visat sig anmärkningsvärt motståndskraftig, med stadig tillväxt och en inflation som sjunker nästa lika snabbt som den steg.

Nu räknar IMF med att global BNP växer 3,2 procent både i år och nästa år, en upprevidering med 0,1 procentenheter för i år och oförändrat för nästa år från prognosuppdateringen i januari. Under 2023 ökade BNP med 3,2 procent.

Den amerikanska tvåårsräntan var ned 4 punkter till 4,96 procent, medan tioåringen var upp 1 punkt till 4,68 procent.

Fed-guvernören Philip Jefferson sade enligt ett förskrivet tal att om inkommande data tyder på fortsatt hög inflation skulle det vara lämpligt att den restriktiva policyn behålls längre.

På måndagskvällen upprepade Mary Daly, Fed-chef i San Francisco, att det inte finns någon brådska för Federal Reserve att sänka räntan eftersom ekonomin och arbetsmarknaden är starka, och inflationen fortsatt över målet.

"Det värsta vi kan göra att är agera snabbt när det inte behövs någon brådska", sade hon.

Statistik på eftermiddagen visade att bostadsbyggandet i USA däremot blev en besvikelse, det sjönk 14,7 procent i mars, till en säsongsjusterad årstakt på 1,321 miljoner bostäder. Väntat var byggstartstakten skulle ha varit 1,48 miljoner enheter. Även byggloven kom in under förväntningarna och sjönk med 4,3 procent.

På valutamarknaden handlades euron runt 1:064 mot dollarn, medan yenen fortsatte att försvagas, till 154:6 mot dollarn. Nivån 155 har pekats ut som en ny kritisk nivå där det japanska finansdepartementet kan komma att intervenera på valutamarknaden.

Kinas BNP ökade 5,3 procent i årstakt under första kvartalet, mer än väntade 5,0 procent och upp från 5,2 procent fjärde kvartalet. Detaljhandeln och industriproduktionen steg däremot mindre än väntat i mars och huspriserna sjönk mer.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -