Schroder ISF Global Cities ökade 3,2 procent i mars - stark utveckling för japanska fastighetssektorn (Finwire)

2024-04-16 10:14

Fonden Schroder ISF Global Cities steg 3,2 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 3,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,1 procent och är därmed bättre än index som har minskat 1,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Hugo Machin och Tom Walker.

Inledningsvis skriver förvaltarna att den förväntade BNP-tillväxten i USA steg i mars, trots sjunkande jobbsiffror.

"Denna justering har lett till en mer gradvis förväntan om räntesänkningar från Fed, med tre sänkningar under 2024. I Europa och stora delar av Asien råder mer blandade förhållanden, präglade av mestadels trög tillväxt, om än med stadigt sjunkande inflation."

Vidare fortsatte fastighetsaktierna att röra sig uppåt under mars, med japanska fastighetsutvecklare i spetsen vilket också har lockat internationella investerare till landet.

REIT-bolag inom detaljhandeln gick starkare än väntat, medan datacenter var den sektor som presterade sämst vilket delvis kan förklaras av en blankarrapport riktad mot Equinix.

"Medan negativ mediebevakning fortsätter att fokusera på överbelånade, huvudsakligen privata kontorsfastighetsbolag, förbiser man det faktum att kontor utgör en liten del av den noterade fastighetssektorn. Jämfört med andra sektorer är noterade fastigheter attraktivt prissatta, med robusta vinster och höga utdelningar, vilket ger goda förutsättningar att hantera en rad olika makroekonomiska scenarier i framtiden", skriver förvaltarna.

Gällande portföljaktiviteten gjordes några förändringar i Nord- och Sydamerika. Man hämtade hem vinster i Digital Realty och i Federal Realty Investment Trust REIT. Dessutom tog man in Broadstone Net Lease och Essential Properties Realty Trust i portföljen.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Prologis, Equinix och Simon Property Group med portföljvikter om 5,5, 5,2 respektive 5,1 procent.

Gällande den geografiska fördelningen hade fonden klart störst exponering mot USA med 63,0 procent av allokerat kapital. Därefter kom Japan och Australien med vikter om 11,4 respektive 5,4 procent.

Schroder ISF Global Cities, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 3,2
Index MM, förändring i procent 3,4
Fond i år, förändring i procent 0,1
Index i år, förändring i procent -1,3

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -