RÅVAROR
OLJEPRISERNA FORTSÄTTER HANDLAS NEDÅT (Direkt)

2024-04-17 08:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oljepriserna handlades nedåt på onsdagsmorgonen och hittades 0,6 procent lägre än vid svensk börsstängning på tisdagen.

Ett fat av Nordsjöoljan Brent var ned med 0,6 procent för handelssessionen, till 89:51 dollar. Samtidigt kostade ett fat av den amerikanska WTI-oljan 84:85 dollar, också efter en nedgång på 0,6 procent.

"Den kortvariga svagheten i oljepriserna denna vecka kan reflektera förväntningar om att spänningarna i Mellanöstern inte kommer eskalera ytterligare, och att viktiga oljeproducenter som Saudiarabien kan ingripa för att dämpa en eventuell global utbudschock," sade IG:s marknadsstrateg Yeap Jun Rong till Reuters.

En sådan utbudschock tycktes ligga i farans riktning inför och under helgen som gick, då retoriken trappades upp mellan Israel och Iran. Under natten mot söndagen avfyrades ett stort drönar- och missilanfall från Iran mot Israel, som dock avvärjdes. Nya utbytelser av hot om hämnd har skett, men inget konkret har ännu tagit form i riktning mot att ett storkrig är under uppsegling.

Enligt en undersökning från American Petroleum Institute (API) på tisdagen ökade de amerikanska råoljelagren med 4,1 miljoner fat förra veckan. API:s siffror visade också att bensinlagren minskade med 2,5 miljoner fat, medan destillatlagren minskade med 0,4 miljoner fat förra veckan. De officiella statistikerna kommer att publiceras under onsdagseftermiddagen.

Bloomberg News rapporterar att köpoptioner för WTI-kontrakt handlas till den bredaste premien mot säljoptioner sedan oktober. Bland annat har handlare köpt kontrakt motsvarande över tre miljoner fat i en satsning på att WTI-oljan ska stiga till 250 dollar per fat före juni.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -