NORDEA
IRRATIONELLT BETEENDE HOS VISSA MARKNADSAKTÖRER - VD (Direkt)

2024-04-18 11:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Konkurrensläget inom delar av den nordiska bankmarknaden visar för närvarande tecken på irrationellt beteende.

Det sade Nordeas vd Frank Vang-Jensen vid en webbkonferens på torsdagen.

"Generellt är dynamiken densamma i tider av osäkerhet. När aktiviteten är långsam glömmer vissa aktörer att det är ett 'långt spel'. Nu ser vi en del irrationellt beteende därute. Det gäller att undvika att göra dåliga affärer med avseende på risk och pris, men vissa agerar desperat. Vi ser det i alla länder, även i Sverige", sade Nordea-vd:n.

Vad gäller Nordeas buffert för kreditförluster enligt ledningens bedömning sade Frank Vang-Jensen att det i nuläget inte finns något behov av, eller några planer på, att förändra storleken på denna.

Beträffande den migration som under en tid skett där bankkunder bytt transaktionskonton mot sparkonton sade bankens finanschef Ian Smith att den generella fördelningen bland hushållen för närvarande är att ha cirka 40 procent av medlen på transaktionskonton och resten på sparkonton.

"De senaste tolv månaderna har det skiftat 8-9 procentenheter mellan dem, men förändringen har saktat in. Mixen kommer antagligen att vara relativt stabil framöver", sade finanschefen.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -