BOE
RISKERNA MOT INFLATIONEN LUTAR ÖVER ÅT NEDSIDAN - RAMSDEN (Direkt)

2024-04-19 17:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Balansen när det gäller riskerna mot utsikterna för den brittiska inflationen, jämfört med i februariprognoserna, lutar nu över mot nedsidan.

Det sade Dave Ramsden, ledamot av Bank of Englands ränteråd, MPC, i ett tal på fredagen.

Han sade att ett scenario där inflationen ligger kvar nära 2 procent under hela prognosperioden ter sig som det minst sannolika.

Enligt Ramsden är Storbritannien mindre av en "utstickare" och mer av en "eftersläpare" i termer av den senaste tidens inflationsutveckling, och en som snabbt kommer i kapp.

Han pekade på att givet vad de vet om Ofgems pristak och frysningen av bränsleskatter i marsbudgeten så kan de, allt annat lika, vara säkra på att huvudinflationen kommer att falla kraftigt i april, till nära 2-procentmålet.

Ramsden sade att han nu har börjat fokusera mer på kortsiktiga förväntningar och specifikt på vad de betyder för deras förståelse för lönedynamiken.

Även om tjänsteinflationen fortsätter att vara mer "hemmagjord" så bör BOE lägga större vikt vid sannolikheten för att en större del av den senaste tjänsteinflationen kommer att avta snabbare och leda till mindre ihållighet när påverkan från energiprischocken varvar ned.

Oaktat dessa osäkerheter och mot bakgrund av en teknisk recession under den andra halvan av 2023 så har den brittiska arbetsmarknaden tydligt fortsatt att dämpas, enligt Dave Ramsden.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -