BÖRSEN
DOMETIC FALLER PÅ RÖD BÖRS, OMXS30 -1,3% (Direkt)

2024-04-19 09:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade nedåt på fredagen samtidigt som oljepriset var tydligt upp. Under natten kom medierapporter om att Israel har avfyrat robotar mot mål i Iran. Från iranskt håll har det hävdats att drönare skjutits ned i Isfahan, vilket orsakat explosioner.

Vid klockan 9.30 var OMXS30 ned 1,3 procent till 2.486 och aktier för drygt 2 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna handlades ned med 0,6-1,1 procent.

Den kinesiska fordonsbolagsägaren Geely har sålt samtliga av sina Volvo B-aktier till kursen 285:90 kronor per aktie, motsvarande en rabatt på drygt 2 procent jämfört med torsdagens stängningskurs. Aktien föll dock betydligt mer och var ned omkring 4,6 procent till nära 279 kronor som sämsta aktie i OMXS30.

Även verkstadsduon Sandvik och Atlas Copco var ned omkring 2,3 respektive 1,7 procent.

I toppen av indexet gick SBB och Essity upp med 0,7 respektive 0,4 procent.

Oljepriset har fallit tillbaka något men var fortsatt klart upp. Trots stigande oljepris noterades ingen tydlig positiv reaktion för oljebolagen. IPC var ned 0,7 procent medan Tethys Oil var upp med 0,7 procent.

På rapportfronten var nätmäklaren Avanza ned 1,6 procent efter att ha rapporterat ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Analytiker hade i genomsnitt förväntat sig 633 miljoner kronor enligt en sammanställning av tio analytikerprognoser som Infront gjort inför rapporten.

Räntenettot blev samtidigt 409 miljoner kronor, något lägre än estimatsnittet på 418 miljoner kronor.

Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, föll 6,6 procent efter att ha redovisat ett justerat ebita-resultat på 769 miljoner kronor för det första kvartalet 2024, motsvarande en marginal på 11,8 procent. Det var nära estimaten i Infronts sammanställning som låg på 784 miljoner kronor och en marginal på 11,9 procent.

Dometic räknar med att återhämtningen av efterfrågan inom försäljningskanalen Service & Aftermarket kommer att fortsätta under 2024. Inom OEM-försäljningskanalen förutser Dometic en fortsatt svag efterfrågan kortsiktigt men med en förbättring i slutet av året.

Torsdagens rapportvinnare ABB har fått en rad höjda riktkurser. Citi har höjt sin riktkurs till 51 från 42 schweizerfranc. RBC till 45 (40) och JP Morgan till 38 schweizerfranc (36). Aktien var ned 0,7 procent.

Satellitbolaget Ovzon backade omkring 6 procent. Bolagets räntebärande nettoskuld har svällt till 507 miljoner kronor (120) vid utgången av kvartalet.

Graf: OMXS30 på fredagen den 19 april.

Källa: Infront.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Dometic Group - I dag

{point.key}

Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

ABB Ltd - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

OEM International B - I dag

{point.key}

Tethys Oil - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Ovzon - I dag

{point.key}

International Petroleu... - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -