EMU
ECB FRIKOPPLAR SIG, TRYCKER NED EUR/USD - COMMERZBANK (Direkt)

2024-04-19 09:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB kommer att frikoppla sig från Federal Reserve, och sänka tre gånger i år samtidigt som Fed bara sänker en. Det kan dra ned euron mot paritet mot dollarn.

Det skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Inflationsuppgången i USA beror på prisökningar i den arbetsintensiva tjänstesektorn, men löneökningarna väntas inte dra upp tjänsteinflationen så länge till. Att löneökningarna kan dämpas trots stark sysselsättningstillväxt beror på den höga immigrationen på senare tid, som undviker en överhettning på arbetsmarknaden.

Commerzbank har ändå höjt KPI-inflationsprognosen för i år till 3,5 procent men lämnat den oförändrad på 3,0 procent för nästa år. PCE-inflationen väntas uppgå till 2,5 procent nästa år. Inflationsproblemet kommer därmed inte bara att dunsta bort.

De har därför ändrat sin prognos och tror nu att Federal Reserve sänker räntan först i december i år, efter valet. Under 2025 väntas två sänkningar till.

"Dessa totalt tre sänkningar ska inte ses som starten på en klassisk sänkningsprocess. Snarare är det en gradvis justering av penningpolitiken. Fed minskar graden av penningpolitisk åtstramning något för att inte bromsa ekonomin alltför mycket", skriver de.

Samtidigt har de inte ändrat sin prognos för ECB, utan spår fyra sänkningar till och med första kvartalet 2025. ECB-chefen Christine Lagarde har tydligt signalerat juni och om ECB sänker då kommer de börja sin sänkningscykel sex månader innan Fed, även om de startade höjningscykeln ett kvartal efter Fed.

Att ECB går före Fed beror på en skild syn på inflation och tillväxt. Kärninflationen i euroområdet har visserligen stigit mer än vad som är förenligt med målet i början av året, men ECB tolkar det som normal fluktuation i inflationsprocessen och tror fortsatt på en lättnad i inflationstrycket. Lättat lönetryck efter de senaste löneavtalen bekräftar detta.

Vad gäller tillväxten har ekonomer kraftfullt dragit upp prognosen för USA och ligger nu på i snitt 2,2 procent för i år, men samtidigt sänkt dem något för euroområdet.

"ECB:s frikoppling från Fed ökar den förväntade räntenackdelen och talar för försvagning av euron. Vi tror nu att euron avslutar året något över paritet (mot dollarn), men vi tror avsiktligen inte att den går under paritet eftersom euron redan är mycket billig" sett utifrån köpkraftsparitet, skriver de.

Bild: EUR/USD sedan USA-KPI kom in högre än väntat för mars.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -