PM NYHETER I KORTHET FREDAG 19 APRIL (Direkt)

2024-04-19 07:40

NORDEA TROR PÅ MJUKLANDNING. Nordeas Sverigechef, Per Långsved, tror på en mjuklandning för ekonomin och har fult förtroende för Riksbanken. Han är även optimistisk om utveckling och spår både en mjuklandning för svensk ekonomi och en starkare krona. (SvD)

FLYGANDE START. I ljuset av vd Kjell Johnsens varning för en trög start på 2024 i samband med bokslutsrapporten, får teleoperatören Tele2 något av en flygande start på året. Efter aktiens glädjeskutt handlas Tele2 i nivå med sitt motiverade värde, men ägarskiftet bidrar till att teleoperatören blir högintressant att följa framöver. (DI)

VÄRLDSBANKSTOPPEN VARNAR. Satsningar mot den extrema fattigdomen trängs undan trots att det skulle utrotas till 2030. Men utvecklingen går åt fel håll. Världsbankstoppen Anna Bjerde varnar för att ökade klimatåtgärder och försvar tränger undan satsningar som skulle kunna fp ekonomier att växa. (SvD)

VÄRLDSEKONOMIN. EU:s andel av världsekonomin krymper och konkurrenskraften har försämrats. Nya teknologier kommer allt oftare från USA:s västkust och Kinas östkust. Vi måste ge framgångsrika svenska och europeiska företag möjligheten att bli starkare i den globala konkurrensen, skriver statsminister Ulf Kristersson. (DI).

BANKBEDRÄGERI: Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordeachefen Frank Vagn Jensen. "Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk", säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig. (SvD)

1.000 MILJARDER. ABB:s rapport för det första kvartalet fick aktien att stiga brant och börsvärdet att passera 1.000 miljarder kronor. "För mig är det här bara början", säger den snart avgående vd:n Björn Rosengren om potentialen – och avfärdar oro för de många förseningarna av "gröna" jätteprojekt bland storkunderna i Norrland. (DI)

HYLLNING. Johan Forssell lämnar Investor med flaggan i topp genom att krossa börsen under sitt sista kvartal som vd för familjen Wallenbergs maktbolag. Samtidigt passar han på att hylla ABB:s avgående vd Björn Rosengren. (DI)

BRAVIDA. Efter Di:s avslöjande om en inspelning där en medarbetare pressas att salta sina fakturor bekräftar nu Bravida att en av cheferna sparkas från bolaget. "Den chef som förekommer på ljudfilen är inte längre i tjänst", skriver kommunikationschef Liselotte Stray. (DI)

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Bravida Holding - I dag

{point.key}

ABB Ltd - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Investor B - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -