RÄNTOR/VALUTOR
ORON HAR DÄMPATS EFTER ISRAELS ATTACK (Direkt)

2024-04-19 10:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en reflexreaktion nedåt på fredagsmorgonen, direkt efter rapporter om att Israel attackerat Iran, har Europaräntorna i stort sett återgått till de nivåer som gällde dagen före. Även euron har studsat upp, och priset på olja sjunkit tillbaka till en nästan oförändrad nivå för Brent från torsdagen.

Vedergällningsattacken kom som ett svar på Irans attack mot Israel förra helgen, men oron på finansmarknaderna dämpades sedan detaljer framkommit om att den israeliska attacken var begränsad. Den riktade in sig på västra Iran, bland annat staden Isfahan där flera militäranläggningar finns men även en kärnenergianläggning. Den senare uppges vara oskadd och det har också kommit uppgifter om att Iran inte har några planer på en omedelbar hämnd.

Den tyska tioårsräntan är ned 2 punkter, medan den svenska är upp 1 punkt.

På temat inflation visade statistik under morgonen att de tyska producentpriserna oväntat steg med 0,2 procent i mars, i stället för att vara oförändrade, som analytiker räknat med.

Jämfört med ett år tidigare sjönk PPI-inflationen till 2,9 procent, enligt Reuters låg förväntningarna här på 3,2 procent.

Enligt ECB-rådsledamoten Martins Kazaks är det fortfarande för tidigt att förklara att inflationen i euroområdet har besegrats, även om ECB är på väg att leverera en första räntesänkning i juni.

Risken för en ihållande prisuppgång är "en del av spelet", och det finns skäl att vara försiktig med att säga att de kommit mål, sade han enligt Bloomberg News.

Annan data visade på en oväntat svag detaljhandelsförsäljning i Storbritannien i mars. Inklusive bensin var försäljningen oförändrad.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit 0,3 procent under månaden, enligt Trading Economics konsensusprognos.

USA-räntorna pekar nedåt i fredagens europeiska förmiddagshandel, med tvåårsräntan 3 punkter lägre och tioåringen 4 punkter ned, räknat från nivåerna vid svensk stängning på torsdagen.

Under natten mot fredagen har flera lite mer hökaktiga uttalanden kommit från Fed-ledamöter. Fed-chefen i New York, John Williams, sade att hans grundförväntning inte är att höja räntan, men det är något som han inte utesluter. Enligt Williams är det ingen brådska med att sänka räntorna med tanke på den starka ekonomiska data som rapporterats från USA, rapporterade Reuters.

Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic antydde att en sänkning kan komma mot slutet av året och att han är bekväm med att ha tålamod inför en sänkning.

På fredagen står Fed-chefen i Chicago, Austan Goolsbee, på talarlistan. Fed-ledamöternas tysta period inför nästa FOMC-möte inleds på lördagen.

             fredag kl 10.25 (torsdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:9605  (10:9516)  EUR/USD    1:0650  (1:0656)
EUR/SEK    11:6732  (11:6700)  USD/JPY    154:42  (154:59)
Ty obl 2      2,98     (2,98)  Ty obl 10    2,47    (2,49)
US obl 2      4,96     (4,99)  US obl 10    4,59    (4,63)
Sv obl 2      2,80     (2,81)  Sv obl 10    2,50    (2,49)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -