SKAGEN Vekst A
SKAGEN Vekst ökade 5,59 procent i mars - flertalet positiva bolagsnyheter (Finwire)

2024-04-19 09:51

Fonden SKAGEN Vekst A steg 5,59 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 5,92 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,94 procent och är därmed sämre än index som har ökat 12,44 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Søren Milo Christensen och Sondre Solvoll Bakketun.

Inledningsvis skriver förvaltarduon att globala aktiemarknader fortsatte att stiga under mars månad, drivet av en förnyad tro på avtagande inflation i kombination med en hanterbar nedgång av den ekonomiska tillväxten.

Fonden levererade en stark absolut avkastning då flera av fondens stora innehav kom med positiva nyheter under månaden. Vidare skriver förvaltarna att fonden även levererade god avkastning under det första kvartalet men underpresterade mot index på grund av en lägre vikt mot de amerikanska teknikjättarna.

Novo Nordisk var återigen fondens främsta bidragsgivare under månaden efter att ha stärkt sentimentet kring aktien ytterligare under sin kapitalmarknadsdag. Även om förvaltarna ser stor uppsida i aktien valde man att skala ner något på grund av den kraftiga uppgången.

Ytterligare en stark bidragsgivare var amerikanska Citigroup. Förvaltarna menar att bolaget äntligen börjat delge mer information kring sina planer på att förbättra lönsamheten och samtidigt förenkla strukturen i bolaget. Detta ökade investerarnas förtroende för bankens förmåga att nå sina mål, vilket ledde till flera uppgraderingar av analytiker. Förvaltarna menar att man ser nära 100 procent uppsida i aktien om de når sina mål.

Andra positiva bidragsgivare under månaden var Cnooc, KB Financial Group och Boliden.

Negativa bidragsgivare under månaden var istället CK Asset Holdings, Ping An Insurance, Tietoevry, CK Hutchison Holdings och Norse Atlantic.

Det Hongkong-baserade konglomeratet CK Asset Holdings uppges ha minskat sin utdelning med 10 procent vilket överraskade investerare. Förvaltarna skriver att även om aktien handlas till kraftig rabatt har man varit besvikna på ledningens svaga insatser för att minska rabatten. Därför menar man att man kommer att se över innehavet efter att ha diskuterat utsikterna med bolaget.

Gällande portföljaktiviteten har man ökat i Ping An Insurance och Boliden samt tagit en ny position i norska TGS. Samtidigt har man minskat innehaven i Bakkafrost, Broadcom och Korean Re.

"Efter den senaste månadens uppgång ser vi återigen en betydande nedåtrisk i många högt värderade tillväxtbolag, särskilt på den amerikanska aktiemarknaden. Om nuvarande konsensus om fallande inflation och räntor visar sig stämma förväntar vi oss att fonden kommer att släpa efter den breda marknaden, men ändå ge en hygglig absolut avkastning 2024. Men om inflationen fortsätter att överraska på uppsidan bör fonden ge ett mycket bättre skydd mot nedgångar än jämförelseindexet - i likhet med vad vi såg 2022", avslutar förvaltarna.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Novo Nordisk, KB Financial Group och Telenor med exponeringar om 8,7, 3,6 respektive 3,4 procent.

SKAGEN Vekst A, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 5,59
Index MM, förändring i procent 5,92
Fond i år, förändring i procent 9,94
Index i år, förändring i procent 12,44

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

SKAGEN Vekst A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -