Consensus Lighthouse Asset A
Consensus Lighthouse Asset minskade 0,07 procent i april - ljusare utsikter för svenska ekonomin (Finwire)

2024-05-06 13:05

Fonden Consensus Lighthouse Asset minskade 0,07 procent i april. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,75 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Kristian Witte.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det i april var dags för bolagen att släppa sina kvartalssiffror för det första kvartalet, och att de flesta företagen rapporterade i linje med förväntningarna.

Vidare tar man upp inflationen som i USA ännu inte sjunkit till önskad nivå, vilket ledde till att marknadsräntorna steg och börserna var pressade. Samtidigt kom aktivitetsdata in svagare, och förvaltaren menar att risken för stagflation har ökat. Detta i kontrast till Europa och Sverige där ekonomin är svagare och inflationen lägre, varför Europa kan förvänta sig räntesänkningar till sommaren.

"För svensk del kommer sannolikt en sänkning med -0,25 procent i juni och ytterligare en sänkning i slutet på sommaren, men mycket beror på hur svag den svenska kronan kommer att vara. En svag krona, amerikansk motvilja att sänka samt en expansiv finanspolitik till hösten, kommer att begränsa Riksbankens möjligheter att sänka", skriver förvaltaren.

Även om den amerikanska börsen föll under månaden menar Witte att värderingen fortfarande är hög. Värderingen på svenska marknaden anses samtidigt vara rimligare.

Framåt tror förvaltaren att fokus kommer att ligga på bolag som kan dra nytta av den svenska konsumtionen som är på väg att återhämta sig. Samtidigt menar man att ekonomin bör ljusna 2025 med stöd av lägre ränteläge, en expansiv budget samt stimulanser.

"Aktieexponeringen fokuseras på konjunkturokänsliga större bolag, men börjar leta bolag med större exponering mot svensk konsumtion. Vi tror att innevarande kvartal kan vara fortsatt stökigt, men är mer positiva för avslutningen av året", avslutar förvaltaren.

Gällande tillgångsallokeringen stod företagsobligationer för 53 procent av det förvaltade kapitalet och nordiska aktier för 39 procent. Korträntor stod för 4 procent och resterande 4 procent var likvida medel.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Essity, Sobi och Securitas med portföljvikter om 2,8, 2,8 respektive 2,4 procent.

Consensus Lighthouse Asset A, % april, 2024
Fond MM, förändring i procent -0,07
Fond i år, förändring i procent 0,75

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Consensus Lighthouse A... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -