MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (OMS) (Direkt)

2024-05-06 05:32

(sändes första gången 3/5)

MÅNDAG DEN 6 MAJ

================

- Silf/Swedbank: tjänste-PMI april kl 8.30

I mars steg tjänste-PMI till 53,9, från 51,2 i februari, vilket var den högsta noteringen sedan november 2022. KI-barometern signalerade en viss ytterligare förbättring för tjänstesektorn i april, och preliminära tjänste-PMI-data för euroområdet steg till elvamånadershögsta 52,9.

TISDAG DEN 7 MAJ

================

- Australien: räntebesked kl 6.30

Reserve Bank Australia (RBA) höjde styrräntan en sista(?) gång i november, med 25 punkter till 4,35 procent, och har därefter hållit räntan oförändrad.

Vid föregående möte, i mars, noterade RBA att aktuella data visade att inflationen lättar, men förblir hög, och direktionen förväntade sig att det "kommer ta ett tag innan inflationen uthålligt ligger inom målintervallet".

Inflationsdata för första kvartalet, den 24 april, visade att KPI-inflationen steg mer än väntat, men konsensusprognosen tyder på att RBA kommer att lämna styrräntan oförändrad även nu.

I en Reutersenkät spår 37 av 38 att räntan lämnas oförändrad nu, medan en spår en höjning med 25 punkter.

Medianprognosen är sedan att räntan sänks en gång i år, till 4,10 procent vid årsskiftet.

- Tyskland: industriorder mars kl 8.00

Orderingången vände visserligen upp, +0,2 procent, i februari efter att ha rasat med 11,4 procent i januari, men det var ändå under väntade +0,8 procent.

Commerzbank räknar nu med att orderingången kommer att ha ökat med 1,0 procent i mars jämfört med i februari.

ONSDAG DEN 8 MAJ

================

- Tyskland: industriproduktion mars kl 8.00

Industriproduktionen har utvecklats starkare än väntat hittills under 2024, +1,3 procent i januari följt av +2,1 procent i februari. Den svaga orderingången talar dock för ett bakslag i mars; Commerzbank förväntar sig en nedgång med 2,0 procent i mars jämfört med i februari.

- Riksbanken: räntebesked kl 9.30

Riksbankens tidigare signaler, i kombination med oväntat låg inflation i mars och fortsatt svag tillväxt under första kvartalet talar för att Riksbanken nu kommer att sänka styrräntan för första gången sedan februari 2016.

Enligt Infronts enkät tror åtta av nio tillfrågade ekonomer att styrräntan kommer att sänkas med 25 punkter, till 3,75 procent, nu medan en tror att Riksbanken väljer att vänta till i juni. En svag krona är dock en osäkerhetsfaktor enligt flera av ekonomerna.

"Men kronan är fortfarande starkare än den var i september, och vi är tveksamma till om den senaste deprecieringen är tillräcklig för att förmå beslutsfattarna att avstå från att sänka räntan", skriver Capital Economics i ett kundbrev.

TORSDAG DEN 9 MAJ

=================

- Kina: handelsbalans april kl 5.00

Oväntat svag export i mars, -7,5 procent y/y, bidrog till ett överraskande lågt handelsöverskott i mars, på motsvarande 58,6 miljarder dollar. Nu väntas en uppgång till 75 miljarder dollar i april. Exporten väntas ha ökat 1 procent jämfört med april i fjol medan importen väntas ha ökat 6 procent.

- BOE: räntebesked kl 13.00

Väntas hålla räntan oförändrad. Vid föregående möte, den 21 mars, var budskapet att penningpolitiken behöver vara tillräckligt restriktiv tillräckligt länge för att uthålligt föra tillbaka inflationen till 2 procent, men den penningpolitiska kommittén åtog sig samtidigt att se över hur längre styrräntan behöver hållas på nuvarande nivå.

Chefekonomen Huw Pill sade den 23 april att utsikterna för penningpolitiken inte hade ändrats mycket sedan början av mars.

"Avsaknaden av nyheter och tid som passerat har fört en räntesänkning något närmare. Men samma avsaknad av nyheter ger mig ingen anledning att frångå det scenario som jag etablerade i Cardiff (då trodde han att räntesänkningar fortsatt var en bit bort)", sade han.

FREDAG DEN 10 MAJ

=================

- SCB: produktionsvärdeindex mars kl 8.00

BNP-indikatorn har redan indikerat en svag utveckling i mars, -0,3 procent jämfört med i februari och -1,1 procent jämfört med mars 2023. Produktionsvärdeindex kan nu visa utvecklingen uppdelat på sektorer.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -