RÄNTOR/VALUTOR
SVAGHETSSIGNAL FRÅN SVENSK TJÄNTESEKTOR I APRIL (Direkt)

2024-05-06 10:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor sjunker något i förmiddagens handel på måndagen, trots relativt gynnsamma konjunkturindikatorer. Euron handlas samtidigt nära oförändrat mot dollarn jämfört med på fredagseftermiddagen.

Tjänste-PMI i euroområdet steg till definitiva 53,3 i april (högsta sedan maj 2023), från 51,5 i mars. Det var väl över de 52,9 som var utfallet i den preliminära rapporten.

"Det här ser ganska bra ut. Tjänsteleverantörerna har nu ökat aktiviteten för tredje månaden i rad, vilket sätter en slutpunkt för den brist på dynamik som observerades andra halvåret i fjol", säger Cyrus de la Rubia, chefekonom vid Hamburg Commercial Bank, i en kommentar.

Tjänste-PMI signalerade samtidigt ett starkare inflationstryck i euroområdet i april.

I Sverige antydde Silf/Swedbanks tjänste-PMI däremot ett tydligt bakslag för sektorn i april, från en oväntat hög nivå i mars. PMI föll till 48,1 i april, den lägsta nivån sedan i september, från 54,1 i mars, vilket var den högsta nivån sedan november 2022.

"Det är en överraskande stor nedgång, som kan vara tillfällig, men signalerar att konjunkturåterhämtningen vilar på en bräcklig grund", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i en kommentar.

Delindex för affärsvolym föll från 56,4 till 45,5 medan index för nya order sjönk från 54,0 till 46,8. Index för sysselsättning och insatsvarupriser steg däremot något i april.

Tjänste-PMI för april blir den sista tunga svenska konjunkturindikatorn som Riksbanken får med sig inför tisdagens penningpolitiska möte (räntebeskedet kommer dock först på torsdag). Det svaga PMI-utfallet lär knappast i sig bli avgörande för räntebeslutet, men det kan möjligen stärka övertygelsen hos de direktionsledamöter som eventuellt anser att ekonomin inte längre behöver en styrränta på dagens restriktiva nivå.

Enligt Infronts prognosenkät räknar åtta av nio tillfrågade ekonomer med att Riksbanken kommer att sänka styrräntan på onsdag medan en tror att Riksbanken väljer att avvakta till i juni.

Bland internationella ekonomer verkar meningarna vara mer delade i fråga om sänkningen kommer denna vecka eller i juni.

Morgan Stanley bedömer att en tydlig kronförsvagning sedan i mars, i kombination med förväntningar om senare räntesänkningar från andra centralbanker gör att Riksbanken väljer att avvakta nu och "invänta startskottet från ECB i juni".

"Detta är särskilt viktigt givet bristande klarhet om nästa steg från Fed", skriver Morgan Stanley i ett kundbrev.

Unicredit noterar att inflationen i Sverige har fortsatt att sjunka gradvis, och de tror att kärninflationen kan komma att sjunka under 2 procent i sommar.

"Men på grund av stora uppgångar i priserna för vissa tjänster, som restaurang samt rekreation och kultur, ser vi uppåtrisker mot vår inflationsprognos. Dessutom, om Riksbanken sänker räntan före andra viktiga centralbanker kan kronsvaghet hota nedåttrenden i kärninflationen", enligt Unicredit.

SEB:s enkät i det egna handlarrummet visar att 69 procent tror att räntan sänks denna vecka, medan 31 procent tror på oförändrat. Noterbart är att 12 procent av handlarna tror att Riksbanken kommer att lämna styrräntan oförändrad såväl nu som i juni.

Svenska statsobligationsräntor sjunker 7-8 punkter på måndagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt ett par öre svagare mot euron jämfört med vid fredagens svenska stängning.

Amerikanska statspappersräntor noterade endast mindre förändringar efter svensk stängning på fredagen, och givet att såväl Japan som Storbritannien har helgstängt på måndagen får vi invänta USA-öppningen för veckans första noteringar.

Eftermiddagens USA-datakalender är tunn, men det kan komma uttalanden från Fedledamöterna Thomas Barkin, klockan 18.30 och John Williams, klockan 19.00. Klockan 20.00 publicerar Fed också sin återkommande undersökning om bankernas kreditgivning (SLOOS).

             måndag kl 10.20 (fredag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:8260  (10:8137)  EUR/USD    1:0771  (1:0764)
EUR/SEK    11:6632  (11:6418)  USD/JPY    153:80  (152:68)
Ty obl 2      2,98     (3,01)  Ty obl 10    2,47    (2,51)
US obl 2      4,83     (4,82)  US obl 10    4,52    (4,53)
Sv obl 2      2,74     (2,81)  Sv obl 10    2,37    (2,44)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -