FORDON: SJÄLVKÖRANDEUTVECKLAREN WAYVE TAR IN 1 MDR GBP - MEDIA (Direkt)

2024-05-07 12:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Brittiska Wayve, som utvecklar system för självkörande bilar, har tagit in över 1 miljard dollar från tre av världens mest inflytelserika teknikbolag.

Det rapporterar The Times.

Investeringsrundan beskrivs som den största som gjorts i ett enskilt europeiskt bolag med ambitioner att utveckla artificiell intelligens (AI). Kapitalet ska nyttjas till att vidareutveckla Wayves AI-teknik, som ska göra det möjligt köra fordonen utan en förare med händerna på ratten.

Japanska Softbank, ett investmentbolag som är en av världens största teknikinvesterare, har varit ledande i den aktuella kapitalrundan. Även det amerikanska chipbolaget Nvidia och it-konglomeratet Microsoft finns med bland finansiärerna.

Wayve grundades 2017 av två doktorander från universitetet i Cambridge, Alex Kendall och Amar Shah. De båda forskade på områdena maskininlärning, datasystem och robotteknik. Alex Kendall och Amar Shah har utforskat ett nytt tillvägagångssätt för utvecklingen av förarlösa bilar.

Modellen består av att datorer matas med teknik som lär autonoma fordon att köra med hjälp av video och data från verkligheten i stället för att datorer matas med regler som tar hänsyn till varje tänkbar körsituation.

Tillvägagångssättet innebär att fordonen kan navigera i vilken miljö som helst. Bilarna ska utveckla en bättre respons till oväntade händelser som kan inträffa under körning.

"Det ger en generell intelligens vid framdriften, oberoende av en viss miljö eller ett visst fordon", sade Alex Kendall till tidningen.

En del av utmaningen med självkörande fordon är att skapa maskinell förståelse för konsekvenserna av beslut, exempelvis hur fotgängare eller cyklister reagerar på beteenden och hur scenarier utvecklas utifrån en viss reaktion.


Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -