GRUVOR
METALLPRISER LÄR STÖTTA SANDVIK, EPIROC ENLIGT ABG (Direkt)

2024-05-07 09:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Metallpriserna fortsätter att nå nya höga nivåer. Priserna på koppar och guld, som tillsammans står för 60 procent av exponeringen hos svenska gruvutrustningsleverantörer, har i år stigit med 17 respektive 13 procent.

Det konstaterar ABG Sundal Collier i en analys där rekommendationen för Sandvik höjs till köp från behåll, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare på tisdagen.

Analyshuset påminner om de snabba effekter liknande prisuppgångar normalt sett får vad gäller efterfrågan på utrustning och tjänster i sektorn. ABG Sundal Collier har därför justerat sina estimat och höjt förväntningarna på rörelseresultatet 2025-2026 med 4 procent för Epiroc och 3 procent för Sandvik.

Även bortsett från de positiva kortsiktiga faktorerna pekar analysen på att den långsiktiga genomsnittliga tillväxten för de två bolagen är 7 procent. Båda aktierna har enligt ABG Sundal Collier en del "bagage" i historien, där marginalerna i Epirocs fall har trendat snabbt nedåt under de tre senaste kvartalen och där analyshuset inte är säkert på var de kommer att normaliseras. Trots detta har dock Epiroc behållit sin höga premie, konstaterar analysen.

Vad gäller Sandvik får investerarna bara 60 procents exponering mot gruvor medan 40 procent kommer från lågtillväxtverksamheten SMM. Men vid nuvarande värdering fäster marknaden enligt ABG Sundal Collier inget värde vid de högtillväxtverksamheter som har adderats till SMM.

Sandvik höjs till köp med riktkursen 265 kronor (245) medan rekommendationen för Epiroc förblir behåll med en riktkurs på 215 kronor (205).

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Epiroc B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -