JAPAN: YENFÖRSVAGNINGEN ÄMNE VID MÖTE BOJ-CHEF OCH PM (Direkt)

2024-05-07 12:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) BOJ-chefen Kazuo Ueda och Japans premiärminister Fumio Kishida hade ett möte på tisdagen där yenförsvagningen var ett av ämnena.

Det rapporterar Reuters.

Ueda sade efter mötet att de kommer att guida penningpolitiken med ett nära öga på hur yenförsvagningen påverkar inflationen.

"Jag tog upp att valutarörelser generellt kan ha en större inverkan på ekonomin och priserna, och att BOJ därför kommer att granska den senaste tidens yenförsvagning i guidningen för policyn", sade han.

En svagare yen har traditionell gynnat exportföretag men dagens nivåer ses som en börda för konsumenterna via högre importpriser. Även industriföretagen ser det som bekymmersamt.

"Hursomhelst är en svagare yen än 150 (mot dollarn) för mycket", sade Masakazu Tokura, ordförande i näringslivslobbyn Keidanren, vid en pressträff, och tillade att om interventioner skett så har det varit med "bra timing".

Myndigheterna antas ha intervenerat två gånger förra veckan vilket stärkt yenen från cirka 160 ned till 154:50 mot dollarn. Cirka 60 miljarder dollar beräknas ha använts för detta, exakta belopp blir tillgängliga i slutet av månaden.

Regeringen har inte bekräftat att intervention skett, utan bara upprepat att de bevakar utvecklingen noga och är redo att agera mot spekulativa och överdrivna rörelser.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -