Kavaljer Quality Focus A SEK
Kavaljer Quality Focus minskade 2,24 procent i april - rapportsäsong i linje med förväntningarna (Finwire)

2024-05-07 13:08

Fonden Kavaljer Quality Focus minskade 2,24 procent i april. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,43 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Peter Lindvall och Håkan Telander.

Inledningsvis skriver förvaltarna att den globala ekonomin fortsatt visar på styrka och väntas under året växta med över 3 procent. Samtidigt finns det stora utmaningar för svensk ekonomi, även om tillväxten, enligt preliminära siffror, var starkare än väntat i februari.

"Bland annat minskar bostadsbyggandet över hela landet och i vissa regioner avtar även sysselsättningen. Dock kan kommande räntesänkningar från Riksbanken, som förväntas före sommaren, stärka hushållens framtidstro och bidra till en återhämtning inom byggsektorn under andra halvåret", skriver förvaltarna och pekar på att det kan leda till en snabb återhämtning för ekonomin.

För fondens del bidrog innehaven i VBG Group, AQ Group och Ratos, medan Tomra, Bravida och New Wave bidrog negativt till avkastningen.

Gällande portföljaktiviteten ökades innehaven i Bravida, New Wave, Proact, Svedbergs, Tomra och Valmet.

Vidare har rapportsäsongen hittills varit i linje med förväntningarna, även om marginalutvecklingen var något bättre än väntat och påskens placering påverkade försäljningen negativt.

"Årets första kvartal är traditionellt det minsta för New Wave, vilket gör det svårt att dra långtgående slutsatser om årets totala resultat baserat enbart på dessa månader. Under inledningen av 2024 upplevde företaget en svag försäljning. Trots detta tror bolaget att det har ökat sina marknadsandelar."

Enligt förvaltarna har New Wave bra möjligheter till fortsatt tillväxt, särskilt med varumärket Craft, och menar att bolaget är lågt värderat med ett p/e tal på 12.

VBG levererade en stark rapport för det första kvartalet, med en omsättningsökning på 9,7 procent där 5 procent var organisk. Dessutom stärktes rörelsemarginalen till 16,9 procent.

"Resultat och omsättning var 'all time high' för VBG. Efter förvärvet 2016 av svenska Mobile Climate Control Group Holding som numer är divisionen Mobile Thermo Solutions är bolaget mindre cykliskt än tidigare vilket innebär att VBG förtjänar en högre värdering", skriver förvaltarna.

De största innehaven i fondens portfölj var New Wave, Itab och Ratos med portföljvikter om 5,4, 5,2 respektive 4,5 procent.

Kavaljer Quality Focus, % april, 2024
Fond MM, förändring i procent -2,24
Fond i år, förändring i procent 10,43

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Kavaljer Quality Focus... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -