ORIGO SELEQT C
Origo Seleqt ökade 2,0 procent i april - positiva bidrag från Medicover, Freetrailer och Nolato (Finwire)

2024-05-07 11:59

Fonden Origo Seleqt C steg 2,0 procent i april. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 11,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Stefan Roos.

Inledningsvis skriver förvaltaren att den globala tillväxtstatistiken varit överraskande positiv och att inflationen fortsätter ner på de flesta håll.

"Undantaget är USA där prisökningstakten är högre än väntat. Marknadens tolkning är ändå att det framöver finns utrymme för räntesänkningar i Europa, vilket är en bedömning som vi delar", skriver förvaltaren.

Vidare lyfts rapportsäsongen där vinsterna hittills överträffat förväntningarna, medan omsättningen varit lägre än väntat.

"Det är för tidigt att dra några större slutsatser, men att omsättningen är svag känns inte speciellt överraskande givet var vi är i konjunkturcykeln. Mer överraskande är det att de nordiska vinsterna håller upp så väl, och för Sverige specifikt är den än mer intressant då prognoserna, tvärtemot USA och övriga Norden, har justerats upp inför rapportperioden."

Under månaden kom positiva bidrag från Medicover, Freetrailer och Nolato, medan Hanz, Europris och New Wave tyngde avkastningen.

Förvaltaren lyfter portföljbolaget NKT som beskrivs gynnas av elektrifieringstrenden och har stigit över 80 procent det senaste året. För helåret 2023 levererade bolaget 26 procent organisk tillväxt, rekord för rörelseresultatet och positiva framtidsutsikter.

"Exempelvis tecknade NKT nyligen en order på hela 40 miljarder till ett tyskt bolag för att kunna genomföra en energiomställning. Börsvärdet har svällt och efter uppvärderingen till ett P/E på över 20X för nästa år - på en rekordvinst - ser vi dock att risken härifrån har ökat. Vi har därför tagit hem en del av vinsten för att finansiera nya investeringar."

Förvaltaren skriver att det under året varit stora skillnader i utvecklingen på de nordiska börserna, men poängterar att fonden inte väljer bolag efter land. Samtidigt finns det en tydlig bias mot sällanköpsvaror i dagsläget.

"Vi tror att första halvåret 2024 markerar en botten på lagercykeln för flertalet av bolagen inom sektorn och vi ser stora värden i bland annat Thule."

De största innehaven vid månadsskiftet var Spar Nord, TGS och Alk-Abello. Aktieandelen var 94 procent och andelen likvida medel uppgick till 6 procent.

Gällande den geografiska exponeringen var Sverige, Danmark och Norge de största marknaderna med exponeringar om 52, 24 respektive 19 procent.

Origo Seleqt C, % april, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,0
Fond i år, förändring i procent 11,8

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

ORIGO SELEQT C - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -