RÄNTOR/VALUTOR: LÄGRE LÅNGA EUROPARÄNTOR, SVAGARE KRONA (Direkt)

2024-05-07 16:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntor med längre löptider sjönk på tisdagen medan euron tog tillbaka en tidigare försvagning mot dollarn. Tysk industridata var en besvikelse.

Kronan försvagades med 4 öre till 11:66 mot euron och med 4 öre till 10:81 mot dollarn. Riksbanken höll sitt penningpolitiska möte, vars beslut publiceras i morgon. En klar majoritet av de svenska bedömarna tror att Riksbanken väljer att sänka styrräntan med 25 punkter nu, medan några utländska ekonomer tror de väntar till i juni.

Statistik på morgonen visade att orderingången till Tysklands tillverkningsindustri oväntat sjönk med 0,4 procent i mars jämfört med föregående månad, väntat var en uppgång med 0,5 procent. Dessutom reviderades februariutfallet ned från en tidigare rapporterad uppgång.

Inhemska order sjönk 3,6 procent medan utländska order steg 2,0 procent i mars jämfört med föregående månad. Order från övriga euroområdet ökade med 10,6 procent.

Exklusive "stororder" steg orderingången med 0,1 procent i mars jämfört med februari och jämfört med motsvarande månad året före sjönk orderingången totalt 1,9 procent.

Commerzbank skrev i en kommentar att det mot denna bakgrund är osannolikt att den senaste tidens ökning av industriproduktionen kommer att visa sig hållbar, vilket innebär att den tyska ekonomin sannolikt inte kommer att växa igen under andra kvartalet.

"En varaktig återhämtning i den tyska ekonomin väntas inte förrän under andra halvåret", enligt banken.

Annan tysk statistik visade ett mer positivt utfall, nämligen att exporten steg 0,9 procent och att importen steg 0,3 procent i mars jämfört med föregående månad, över väntade 0,4 respektive 1,0 procent.

ING Economics ansåg att mars månads handelsdata bekräftade återkomsten av den exportdrivna tyska tillväxtmodellen. Men en svag industriorderingång tyder på att återkomsten kommer att bli kortlivad.

Eurostat meddelade att detaljhandelsförsäljningen i eurozonen ökade med 0,8 procent i mars, över väntade +0,6 procent, efter en reviderade nedgång med 0,3 procent i februari.

USA-räntorna handlades lägre än vid svensk stängning på måndagen, med tioårsräntan 7 punkter ned till 4,44 procent.

Fed-chefen i Richmond, Thomas Barkin, sade på måndagskvällen att rådande ränteläge kommer att bromsa in ekonomin ytterligare, vilket kan hjälpa till att föra inflationen ner mot målet. Han ser dock en risk för att boende- och tjänsteinflationen kan bromsa framstegen.

Kollegan i New York, John Williams, sade att Fed kommer att sänka räntan vid någon punkt, men för närvarande är penningpolitiken i ett "mycket bra läge".

Federal Reserves rapport om kreditgivningen (SLOOS) visade att amerikanska banker överlag stramade åt kreditvillkoren under första kvartalet medan en rapport från Federal Reserve i San Francisco antydde att hushållens överskottssparande från pandemin blev negativt i mars i år.

På valutamarknaden försvagades yenen över 154-strecket mot dollarn. Den japanska regeringens toppdiplomat för valuta, Masato Kanda, varnade på tisdagen för att Japan kanske måste agera mot oordnade, spekulativt drivna rörelser på valutamarknaden, rapporterade Reuters. BOJ-chefen Kazuo Ueda och Japans premiärminister Fumio Kishida hade ett möte på tisdagen där yenförsvagningen var ett av ämnena.

Aussiedollarn försvagades först till under 0:66 mot dollarn, efter att centralbanken RBA:s uttalande i samband med att styrräntan lämnades oförändrad på 4,35 procent tolkats som duvaktigt. Detta trots att RBA bland annat varnade för att inflationen avtar långsammare än väntat och att de kommer att förbli vaksamma på uppåtrisker.

Enligt Reuters berodde valutaförsvagningen på att en del ekonomer räknat med att RBA skulle återinföra en åtstramande bias - efter att inflationen och arbetsmarknaden inte kylts av lika mycket som väntat under första kvartalet. Vid svensk stängning hade den stärkts över 0:66.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -