STORSKOGEN
BEHÖVER FOKUSERA PÅ ORGANISK TILLVÄXT - VD (Direkt)

2024-05-07 10:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Storskogens skuldsättningsgrad, mätt som räntebärande nettoskuld/justerad ebitda på rullande 12 månader, var i det första kvartalet 2,8x. Det innebar en ökning jämfört med 2,6x motsvarande tid året före.

För att uppnå den egna ambitionen om minskad skuldsättningsgrad, i det nedre delen av intervallet 2-3x, behöver bolaget fokusera på att återvända till organisk försäljningstillväxt, sade Storskogens tillförordnade vd Christer Hansson vid en telefonkonferens på tisdagen.

"Vad vi ser framåt är att vi behöver fokusera på att återvända med organisk tillväxt, det kommer att hjälpa oss att få ned skuldsättningsgraden. Och vi behöver förstås en starkare makroomgivning, men vi ska göra vårt yttersta för att komma tillbaka till tillväxt", sade han.

Christer Hansson sade vidare att han tror på att makrosituationen kommer att förbättras under innevarande år.

"Vi tror att vi kommer att ha en bättre situation i slutet av året. Förhoppningsvis kommer räntorna ned snart vilket antagligen kommer att hjälpa efterfrågan. Och vi kommer att fortsätta fokusera - även i en tuff makromiljö - på att stärka resultaten i våra dotterbolag", sade han.

Storskogenchefen sade också att koncernen fortsatt siktar mot att återvända till marginalmålet om 10 procent, och att samtliga av koncernens dotterbolag har egna initiativ för att komma dit.

"Vissa måste arbeta hårdare med sälj- och prisinitiativ, andra måste fortsätta med kostnadskontroll", sade Christer Hansson.

Storskogens justerade ebita-marginal under det första kvartalet uppgick till 8,4 procent (9,6) och var 0,7 procentenheter högre än väntade 7,7 procent.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Storskogen Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -