TESLA
TOTALA UPPSÄGNINGAR KOMMER STANNA NÄRMARE 20% - MEDIA (OMS) (Direkt)

2024-05-07 05:55

(Omsändning: skickades första gången på måndagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska elbilstillverkaren Teslas uppsägning kommer inte ta slut förrän närmare 20 procent av den totala personalen varslats, rapporterar branschnyhetssajten Electrec.

För tre veckor sedan startade uppsägningsvågen hos Tesla, och budet från bolaget var att "runt 10 procent" skulle varslas.

Innan 10-procentssiffran aviserades kom dock uppgifter till Electrec om att det kunde sträcka sig upp mot 20 procent, och när nu ytterligare en runda uppsägningar offentliggjorts under helgen kryper siffran närmare den högre siffran, konstaterar branschnyhetssajten.

Personal i flera avdelningar – inklusive mjukvarutvecklare, servicecenter och ingenjörer – ska finnas med bland de som under helgen mottagit uppsägningsbesked. Förra veckan sades också chefen för laddning, Rebecca Tinucci, upp. Hela hennes arbetslag ska ha fått samma besked kort senare.

Andra chefer ska också ha fått mejl från vd Elon Musk om att de går mot samma öde om de inte arbetar hårdare med rationalisering bland de anställda.

Uppsägningarna har motiverats med en snabb uppskalning de senaste åren samt att omställning behöver göras runt vart femte år och att bolaget "omgrupperar för nästa tillväxtfas".

Tesla har dock en period av svag finansiell utveckling i ryggen, mot bakgrund av att bolaget likt branschen i stort överskattat elbilsefterfrågan i sina prognoser.

Dessutom har konkurrensen från Kina, där mängder av varumärken kommit upp på banan med hjälp av kinesiska statsstöd, hettat upp väsentligt i vissa delar av världen. I takt med den ökade konkurrensen har något som liknar ett priskrig brutit ut i vissa marknader.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -