RB: ARBETSGIVARE OCH FACK VÄLKOMNAR RÄNTEBESKEDET (Direkt)

2024-05-08 10:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Representanter för både arbetstagare och arbetsgivare välkomnar Riksbankens besked om att styrräntan sänks för första gången sedan 2016, med 25 punkter till 3,75 procent, och fortsatt flagga för två sänkningar till i år.

Svenskt Näringslivs chefekonom Sven-Olov Daunfeldt ser beskedet som "väntat och välkommet" för Sveriges hushåll och företag.

"Riksbanken sänder också en viktig signal om fler sänkningar under året. Det visar en gång för alla att kampen mot inflationen är över och att regeringen nu med full styrka kan fokusera på tillväxtfrämjande politik", skriver Daunfeldt i en kommentar.

Erik Spector, chefekonom på Teknikföretagen, tycker också att Riksbanken fattade rätt beslut.

Även han ser beslutet som väntat och pekar på att inflationen och inflationsförväntningarna har varit låga den senaste tiden och att företagens prisplaner har pekat på en fortsatt låg inflation.

"Frågetecknet har varit kring hur stor hänsyn Riksbanken skulle ta till växelkursen. Går man före ECB på det här sättet finns ju en risk för fortsatt kronförsvagning men beskedet var väntat och jag tror att det kommer att bli begränsade reaktioner på beskedet", säger Erik Spector.

När det kommer till takten i de fortsatta räntesänkningarna tror han att den helt enkelt kommer att avgöras av hur data kommer in.

Unionens chefekonom Tobias Brännemo tycker också att beskedet är välkommet och kommer att ge svensk ekonomi en välbehövlig skjuts.

"Sveriges löntagare har tagit ett stort ansvar genom den här perioden och fått se både reallönerna minska och dessutom drabbats av de högre räntorna. Nu kan vi i stället se fram emot både stigande reallöner och lägre räntor", säger Tobias Brännemo.

Han tycker också att det är bra att Riksbanken visar mod när de börjar sänka före de stora centralbankerna och fattar beslut efter svenska förhållanden, något som de efterfrågat.

"Det är på det sättet vi kan och ska dra nytta av att ha en egen centralbank", enligt Tobias Brännemo.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -