Securitas
SECURITAS: FÖRVÄNTAR SIG EN FÖRBÄTTRING EUROPA - VD (Direkt)

2024-05-08 10:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Securitas vd Magnus Ahlqvist förväntar sig en förbättring i den europeiska verksamheten, där ett fåtal större kontrakt inom bolagets flygplatsverksamhet tyngde resultatet. Med ett säsongsmässigt svagare första kvartal ser han en starkare rörelsemarginal under resten av året.

Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Jämfört med ett år tidigare ökade rörelsemarginalen med 0,2 procentenheter, från 5,8 procent till 6 procent. Securitas har som mål att nå en rörelsemarginal på 8 procent vid utgången av 2025.

"Tittar vi på utvecklingen i första kvartalet på 6 procent så är det en viss förbättring mot första kvartalet förra året. Det riktigt positiva utropstecknet är Nordamerika där vi har 8,6 procent", säger Magnus Ahlqvist.

Vd:n konstaterar samtidigt att bolaget har mer arbete att göra i Europa, som uppvisade svagare siffror under kvartalet (rörelsemarginal 5,0 procent), främst på grund av utmaningar inom bolagets flygplatsverksamhet.

"Första kvartalet är normalt ett lägre kvartal inom flygplatsverksamheten resultatmässigt, men det är sämre än vad vi hade i vår förväntan", poängterar vd:n samtidigt.

Enligt Magnus Ahlqvist är utmaningarna primärt relaterat till ett gäng större kontrakt i "två större länder i Europa". Han vill dock inte uppge vilka länder det rör sig om.

"Vi har haft produktivitetsutmaningar i ett fåtal större kontrakt samt ett större nytt kontrakt som vi initierade förra året. Det är primärt relaterat till arbetskraftsbrist och i vissa regioner har vi haft en utmaning att hitta och utbilda människor i tillräckligt hög takt. Där har vi ett starkt fokus, förbättrar oss och förväntar oss en förbättring framöver", säger Securitas-chefen.

När är ni i fas med den här arbetskraftsbristen?

"Jag är inte helt nöjd för jag hade antagit, och målsättningen var, att vi skulle ha löst det problemet nu. Arbetsmarknaden visar fortfarande på historiskt hög sysselsättningsgrad så där i finns en utmaning. Men vi har en tydlig förväntan att det kommer förbättras under kommande kvartal."

Kommer ni vara i fas i slutet av året?

"Vi brukar aldrig ge specifika prognoser, men att vi kommer att se en tydlig förbättring är förväntan. Vi vidtar konkreta och bra åtgärder och det innebär också att vi rekryterar och utbildar fler människor för att adressera de här produktivitetsproblemen som vi har", uppger Magnus Ahlqvist.

Även inom Securitas europeiska teknikverksamhet försvagades rörelsemarginalen, negativt påverkad av bolagets pågående system- och supportintegration, bland annat relaterat till förvärvet av Stanley Securities som slutfördes i juli 2022.

"Det är något enligt förväntan men temporärt lite svagare. Men där vidtar vi också tydliga åtgärder för att säkerhetsställa att det blir en bättre utveckling resultatmässigt också kommande kvartal", uppger vd:n.

I Nordamerika var utvecklingen i teknikverksamheten betydligt starkare. Där är bolaget också "i princip klara" med större delen av integrationsarbetet.

"Nordamerika var alltid prioritet nummer ett för att det är en så pass stor del. 2024 är ett oerhört viktigt år för integrationsarbetet i Europa", förklarar Securitas-chefen.

Det är dock inte realistiskt att förvänta sig att marginalen i den europeiska teknikverksamheten kommer kunna matcha den i Nordamerika, enligt vd:n som dock uppger att det "definitivt" kommer att ha en positiv påverkan.

"I Nordamerika har vi en skalbarhet och en skala som börjar bli riktigt stark och det hjälper resultatet", säger han.

För att nå en likande lönsamhet i Europa gäller det att nå en kritisk skala, något som dock är svårare då det rör sig om ett antal olika länder, enligt vd:n.

"Det viktigaste för oss är att vi bygger en kritisk skala och det är därför vi har sagt att fokuserar väldigt mycket på att investera inom befintliga länder så att vi får en stark position. Vi har en riktigt god förhoppning om en bra lönsamhetsbild även inom den europeiska teknikverksamheten.

Är det realistiskt att förvänta sig en starkare marginal kommande kvartal i år?

"Vi har viss säsongsvariation i marginalen så det enkla svaret är ja", säger Magnus Ahlqvist.

Kommer man se en succesiv förbättring när vi närmar oss 2025 eller kommer det att vara slagigt mellan kvartalen?

"Om man tittar historiskt så är det en viss säsongsvariation mellan kvartalen och det första kvartalet brukar vara lite lägre. Vi har en plan för att komma till 8 procent men exakt hur den linjen ser ut det har vi inte kommunicerat."

På Securitas kapitalmarknadsdag i mars i år öppnade bolaget för att återuppta sin M&A-aktivitet och återigen titta på kompletterande förvärv.

Är det något som kommer krävas för att nå ert marginalmål?

"Det är ingen primär drivkraft för att nå vårt marginalmål. Nu ska vi arbeta igenom och ha en tydlig målbild på vad som kan komma att passa in efter det stora Stanleyförvärvet som var transformativt och som ger oss en helt annan plattform."

Enligt vd:n är bolagets fokus nu att selektivt fokusera på förvärv inom områden där Securitas ser ett behov av att bygga upp mer skala inom teknikverksamheten och där bolaget kan få god avkastning. Geografiskt är Nordamerika av intresse vad gäller förvärv, enligt vd:n.

"När vi har skala och plattform så blir det ännu enklare att göra riktigt bra förvärv som vi snabbt kan integrera och som får en stark resultatpåverkan – så Nordamerika kommer att vara attraktivt även ur det perspektivet", säger han.

Securitas kassaflöde, som var negativt i kvartalet, var i linje med bolagets förväntningar efter ett starkt kassaflöde i det fjärde kvartalet föregående år, enligt vd:n.

"Det här ligger i princip i linje med våra förväntningar och vi har god tillförsikt att vi kommer att leverera ett bra kassaflöde som ligger inom vårt målintervall även i år", säger Magnus Ahlqvist.

Per Securitas finansiella mål ska rörelsens operativa kassaflöde vara 70–80 procent av rörelseresultatet före avskrivningar, att jämföra med -15 procent i det första kvartalet.


Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Securitas B - I dag

{point.key}

Securitas B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -