Skanska
SKANSKA: ÖVERLAG BRA LEVERANS INOM BYGG - VD (Direkt)

2024-05-08 08:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skanska är överlag nöjda med utvecklingen i byggverksamheten, vars resultat ligger på en underliggande god nivå, säger byggbolagets vd Anders Danielsson till Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten för det första kvartalet.

"Det är överlag bra leverans med urstark orderingång och rekordhög orderstock. Det drivs framför allt av USA och anläggningsmarknaden i Norge. Jag tycker också att kvaliteten i vår projektportfölj är god", säger han.

Rörelseresultatet under kvartalet, som uppgick till 497 miljoner kronor, mot väntade 864 miljoner kronor enligt Infronts konsensus, påverkades av negativt av kostnader om -370 miljoner kronor för ett projekt i den brittiska verksamheten.

Det aktuella projektet är mer än tio år gammalt och har enligt bolaget en riskprofil som inte är i linje med nuvarande anbudsstrategi.

Hur många liknande projekt har ni kvar?

"Det här är ett enskilt isolerat projekt där vi gått in i risker som vi inte skulle ha gjort i dag. Det finns inga andra liknande projekt i vår portfölj framåt", säger Anders Danielsson.

Inom den kommersiella fastighetsutvecklingen tecknades under kvartalet hyresavtal om 70.000 kvadratmeter (43.000), av det utgjordes 48.900 av ett enskilt avtal i kontorsbyggnaden The Eight i Bellevue, Washington, USA.

Hur såg det ut med uthyrningen i övrigt?

"I övrigt är marknaden fortsatt trögare i USA. Vi hyr ut i övriga delar också, men det går trögare i USA och är mer aktivitet i Europa och Norden", säger han.

Kommersiell fastighetsutveckling gjorde inga försäljningar eller projektstarter under första kvartalet och Anders Danielsson beskriver marknaden som avvaktande när det gäller investerare i USA och Europa, även om det noteras en något ökad aktivitet från investerare i Europa.

För att investerarna ska komma tillbaka behövs lägre räntor för att de ska se det som attraktivt att investera i fastigheter igen.

"Med det sagt så har vi väldigt högkvalitativa kontor i bra lägen i USA. Vi finns på rätt ställen, vi har ingen anledning att sälja de här till för låga priser, vi vet att förr eller senare kommer räntorna gå ner och investerarna kommer tillbaka, men vi tror att det kommer ta tid", säger Anders Danielsson.


Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Skanska B - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -