Skanska
SKANSKA: STARK ORDERINGÅNG, LÄGRE BYGGRESULTAT ENL VD (Direkt)

2024-05-08 07:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skanskas första kvartal präglades av en stark orderingång och lägre resultat i byggverksamheten, skriver vd Anders Danielsson i delårsrapporten.

"Försäljningsvolymerna inom Projektutveckling var små men vi såg en positiv utveckling av antal sålda bostäder och kvartalets uthyrning stärktes av tecknandet av det största hyresavtalet i vår historia", skriver han.

Inom Byggverksamheten var resultatet för första kvartalet stabilt i Norden och USA medan Europa påverkades negativt av kostnader om 370 miljoner kronor i ett tio år gammalt pågående projekt i Storbritannien.

"Projektet är mer än tio år gammalt och har en riskprofil som inte är i linje med nuvarande anbudstrategi", skriver Skanska.

Orderingången beskrivs som stark med bra bidrag från Norge och USA, och uppgick till 46,9 miljarder kronor i kvartalet, vilket kan jämföras med väntade 48,7 miljarder. Orderstocken uppgick i slutet av kvartalet till 251 miljarder kronor och motsvarar 19 månaders produktion.

Inom Bostadsutveckling ökade antal sålda bostäder i första kvartalet från låga nivåer. Antalet färdigställda men ännu ej sålda uppgick till 772, från 549 i slutet av det fjärde kvartalet.

"Resultatet påverkades av låga volymer i Norden och förluster i lågprissegmentet BoKlok. Vi fortsätter vara selektiva med att starta nya projekt och prioriterar investeringsmöjligheter på våra mest aktiva marknader, Centraleuropa och Norge", skriver Anders Danielsson.

Inom Kommersiell fastighetsutveckling har Skanska inte gjort några försäljningar eller projektstarter under kvartalet.

"Transaktionsmarknaderna är fortsatt svaga och under kvartalet har vi justerat marknadsvärden i den amerikanska portföljen. Vi fokuserar på uthyrning för att säkerställa ett attraktivt erbjudande på investerarmarknaden", skriver Anders Danielsson.


Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Skanska B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -