THEDÉEN: ÅTERKOMMER I JUNI OM EV NY BEDÖMNING VARUINFLATION (Direkt)

2024-05-08 12:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksbanken har inte gjort någon ny bedömning av utsikterna för varuprisinflationen i spåren på den senaste tidens debatt om Kinas överproduktion. Frågan har diskuterats, men eventuella besked om huruvida det påverkar Riksbankens utsikter får dröja till den penningpolitiska rapporten i juni.

Det sade riksbankschef Erik Thedéen vid en pressträff på onsdagen.

"Det är en fråga vi får återkomma till när vi har en fullständig rapport. Vi har en viss sådan diskussion, och det tycker jag att det är rimligt att vi har", sade han.

Erik Thedéen sade att om det så att Kina ökar sin produktion väldigt mycket i industrin – något som syns för bland annat elektriska bilar – då kan det ge en nedåtpress på varuinflationen.

"Vi har inte gjort någon analys som jag kan presentera här och nu, men det finns all anledning att återkomma till (det)", sade han.

Riksbanken har vidare tonat ner tjänsteinflationen som en riskfaktor för högre inflation, men det betyder inte att risken har svängt om till att tjänsteinflationen riskerar att bli för låg för att hålla den totala inflationen nära 2 procent, så som den var under en stor del av perioden före pandemin.

Erik Thedéen sade att i ett läge när man kommer från ett läge med hög inflation och börjar närma sig, och kanske till och med redan är på målet, då ökar risken för att enskilda inflationsutfall kan variera runt målnivån.

"Med nödvändighet finns det risker för att enskilda utfall både kommer att vara på uppsidan och nedsidan, både över målet och under målet, det är en matematisk nödvändighet", sade han.

"Men det vi också säger är att vi vill ha en långsiktig syn på detta, så tillfälliga avvikelser här är inte skäl att såga att vi har ett deflationsproblem", fortsatte riksbankschefen.

Han tillade att Riksbanken bör ha en syn på inflationen på ett till två års sikt. Och i det fallet är bilden nu den nu är "ungefär samma som den var i mars".

"Det vill säga att vi bedömer att inflationen kommer att stabiliseras runt målet på 2 procent – med den här penningpolitiken som vi nu levererar och förklarar", sade Thedéen.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -