THEDÉEN: INFLATION, ANDRA INDIKATORER BERKÄFTAR NEDGÅNG (Direkt)

2024-05-08 11:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationsutfall och andra indikatorer sedan i mars har bekräftat den nedgång som Riksbanken velat se. De ser också stärkta utsikter för att inflationen kan stanna vid målet.

Det sade riksbankschefen Erik Thedéen vid en pressträff på onsdagen.

"Vi känner tillförsikt om en lägre och stabilare inflation", sade han.

Thedéen sade att de fortfarande ser en svag tillväxt under första halvåret, men det finns gröna skott. Vissa branscher, som bostadsmarknaden, har haft det mycket tufft, medan investeringar exklusive bostadsinvesteringar gått bra, liksom nettoexporten.

Riksbanken tror att tillväxten åter kan komma tillbaka andra halvåret och att vi får en bättre tillväxt 2025, då också en starkare arbetsmarknad, sade riksbankschefen.

Erik Thedéen tog också upp risker mot inflationsutsikterna, "och de är betydande", främst kriget i Ukraina och spänningarna i Mellanöstern. Den starka utvecklingen i den amerikanska ekonomin har förvånat, och en stark dollar kan försvaga kronan ytterligare.

Aktiviteten i USA:s ekonomi är något lägre nu, men det finns skäl att vara fortsatt vaksam, sade han, och tillade att om amerikanska räntesänkningar skjuts långt på framtiden kan de påverka realekonomin.

"Där är vi inte än, men vi har det på radarskärmen", sade han.

Tanken med att använda ordet "gradvis" i sitt uttalande är att det finns en genuin osäkerhet om utvecklingen, och möjlighet att läsa av utvecklingen.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -