Pareto Global B
Pareto Global minskade 0,2 procent i april - majoritet av portföljbolag rapporterade (Finwire)

2024-05-10 12:17

Fonden Pareto Global B minskade 0,2 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 0,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 12,2 procent och är därmed sämre än index som har ökat 13,9 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Andreas Sørbye och Andreas Kamvissis.

Inledningsvis skriver förvaltarna att över 70 procent av portföljbolagen rapporterade sina resultat för det första kvartalet under april.

Även om aktiemarknaden varit volatil med stora kursrörelser kring rapporterna, var avkastningen i fonden oförändrad.

De främsta bidragsgivarna var Resmed, Alphabet och Boston Scientific, samtidigt föll Adyen, Microsoft och Oracle mest.

Gällande Resmed skriver förvaltarna att bolaget rapporterade ökade intäkter med 14 procent jämfört med föregående år på fortsatt god efterfrågan.

"Viktminskningsläkemedlen har hittills inte minskat efterfrågan. Faktum är att de i stället har ökat uppmärksamheten kring andningsproblem. Lägre fraktsatser och förbättrad produktion har resulterat i ökade marginaler för bolaget. Resultatet per aktie ökade med 20 procent jämfört med föregående år", skriver förvaltarna.

Alphabet redovisade ökade intäkter med 15 procent under det första kvartalet. Intäkter från internet-sökningar ökade med 14 procent, intäkter från Youtube steg med 21 procent och bolagets molnbaserade tjänster steg med 28 procent.

Adyen redovisade ökade intäkter med 21 procent, däremot var en stor del av volymtillväxten från rena betalningsappar, där marginalerna är lägre.

"Det gjorde att förhållandet mellan intäkterna och behandlad volym blev lägre. Ändå ökade alltså intäkterna med 21 procent. Marknaden tolkade detta negativt, och aktiekursen sjönk. Till skillnad från intäkterna rapporterar bolaget resultatet bara halvårsvis. Vi förväntar oss en betydande ökning av rörelsemarginalen för 2024."

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Adobe Systems och Boston Scientific med vikter om 8,1, 5,7 respektive 5,6 procent.

Informationsteknik, hälsovård och finans & fastigheter var de största sektorerna i fonden med exponeringar om 23. 19 respektive 12 procent.

Pareto Global B, % april, 2024
Fond MM, förändring i procent -0,2
Index MM, förändring i procent -0,3
Fond i år, förändring i procent 12,2
Index i år, förändring i procent 13,9

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Pareto Global B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -