POLITIK
MÅNGA SKÄL BYTA KRONAN MOT EURON – PEHRSON (L) (Direkt)

2024-05-22 12:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige bör byta ut kronan mot euron på grund av ekonomiska, säkerhetspolitiska och demokratiska skäl.

Det sade Johan Pehrson, Liberalernas partiledare, i riksdagens partiledardebatt på onsdagen med anledning av valet till Europaparlamentet den 9 juni.

Han pekade på att svenskarna blir fattigare när kronan faller mot utländska valutor så snart det sker något i utlandet, och kallade det även ett säkerhetshot, och sade att det inte är rimligt att ha en valuta som svänger så mycket.

"Det är också en fråga om tillhörighet. Det är inte bra för Sverige att vänta utanför när de stora frågorna avgörs i Europa", enligt Johan Pehrson.

"Vi har avsagt oss möjligheten att påverka framtiden för svenska jobb, vi sitter utanför och väntar med Ungern, Polen och Rumänien", fortsatte han och tillade att han hoppas att de andra partierna i riksdagen kommer att vända även om euron, så som de gjorde om Nato.

"Ensam är inte stark", sade han.

Men anledning av den pågående debatten om Sverigedemokraternas trollfabriker frågade Centerpartiets ledare Muharrem Demirok om Johan Pehrson fullt ut litar på Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

"Jag litar inte på någon annan än mig själv", svarade Pehrson.

L-ledaren konstaterade att "vi har ett samarbete, den liberala-borgerliga regeringen, med Sverigedemokraterna, det kallas för Tidösamarbetet" och sade att han förutsätter att Sverigedemokraterna, liksom regeringen, arbetar fullt ut för att lösa de problem de har kommit överens om.

Pehrson sade att han hör vad Jimmie Åkesson säger "och jag blir förbannad. Jag säger att det duger inte".

Liberalernas ledare sade att de är beredda att gå fram lagstiftningsvägen om att de partier som får partistöd inte får använda sig av "falskt flagg".


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -