BÖRSEN
BANKER TYNGDE INDEX, OMXS30 –0,6% (Direkt)

2024-05-24 17:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade veckan med en nedgång. H&M och Getinge gick mot strömmen medan bankerna fanns i indexbotten.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 0,6 procent till 2.625 och aktier för 16,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i övriga Europa var tyska DAX och franska CAC40 i princip oförändrade.

Storbolagsindexet tyngdes av bankerna som backade efter en genomgång av sektorn från Barclays. Swedbank och Handelsbanken sänks från övervikt till jämvikt medan SEB sänks till undervikt från jämvikt.

Riktkurserna sattes till 233 kronor för Swedbank (240), 109 kronor för Handelsbanken (115), samt 124 kronor (118) för SEB.

SEB och Swedbank backade 2,1 respektive 1,6 procent medan Nordea och Handelsbanken båda backade 0,8 procent.

Även Kinnevik gick svagt med en nedgång om 1,9 procent. Getinge och H&M toppade indexet med uppgångar om 1,0 respektive 0,7 procent.

Ericsson hoppade till under eftermiddagen efter nyheten att Investor fortsatt öka sitt innehav i bolaget genom köp av sammanlagt 12,5 miljoner aktier. Aktien vände dock snabbt nedåt igen och avslutade fredagen med en nedgång om 0,3 procent.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media, som var ned 7 procent, uppgav i ett pressmeddelande efter stängning på torsdagen att bolaget informerats om att största ägaren, affiliatebolaget Better Collective, har minskat sitt ägande i bolaget till 4,8 procent av aktierna.

Better Collective klev in i Catena Media i början av 2023 vilket fick spekulationer om ett eventuellt bud att blossa upp ånyo. Den nu bekräftade minskningen från Better Collective minskar också budförhoppningen.

Better Collective backade i sin tur 2,4 procent. Danske Bank skrev i en analys att Googles policyförändringar skapar osäkerhet kring framtida resultat. Googles nya policy för "missbruk av webbplatsers rykte" som aktiverades den 5 maj, och som tros påverka det danska affiliatebolaget.

Embracer backade 3 procent till 26:43 kronor på fredagen efter torsdagens tapp på 8,8 procent i spåret av delårsrapporten.

Bland de analysuppdateringar som synts till på morgonen märks en sänkt riktkurs från SEB Equities, ner till 48 kronor från tidigare 50 kronor. ABG Sundal Collier betecknade Embracers rapport som "blandad men ett litet steg i rätt riktning".


Graf: OMXS30 fredagen den 24 maj

Källa: Infront


Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Getinge B - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Catena Media - I dag

{point.key}

Embracer Group B - I dag

{point.key}

Better Collective - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -