Norron är på rätt väg

Fondanalys Norron Preserve fyller snart tre år och om förvaltaren Jan Törnstrand fortsätter på samma goda sätt kan fonden bli ett reellt lågriskalternativ tror Placera.

Bra lågriskfonder är inte så lätt att hitta. Sedan tidigare har Placera nu köprekommendationer på bland annat Atlant Stability och Spiltan Räntefond Sverige. Nu har vi fått korn på ytterligare en som har goda förutsättningar.

Fondbolaget Norron startade så sent som i slutet av 2010 och bolagets första fonder startade i februari 2011. Bakom bolaget står bland annat Gustav Sjögren som tidigare har varit på Handelsbanken och Catella. Bolaget har idag sex medarbetare och fem fonder. Totalt förvaltar de drygt 3 miljarder kronor. Norron ägs till 49 procent av personalen och till 51 procent av det norska börsnoterade investmentbolaget, Aker ASA.

Norrons lågriskfond heter Norron Preserve och är en aktivt förvaltad räntefond som främst investerar i nordiska räntebärande instrument med en löptid på upp till 3 år. Investeringarna görs i företagsobligationer, statsobligationer och statsskuldsväxlar. I händelse av stigande räntor kan fonden ta negativa exponeringar mot löptiden för skydda värdet på fondens innehav.

Avkastningsmålet är att generera en värdeutveckling som väsentligt överstiger kortränteindexet, OMRX T-bill till en betydligt lägre risk än långränteindexet, OMXT-bond. Hittills har förvaltaren Jan Törnstrand lyckats väldigt väl med det. Sedan start har Norron Preserve stigit med knappt 11 procent samtidigt har OMRX T-bill stigit med knappt 3,4 procent.

Risken, mätt som standardavvikelse, i Norron Preserve har uppgått till 1,4 procent, vilket är klart lägre än risken i OMXT-bond som ligger på över 5 procent. Även jämfört med andra svenska lågriskfonder har Norron Preserve klarat sig utmärkt. Sedan starten uppgår avkastningen för fonderna som grupp till knappt 6 procent.

Faktum är att Norron Preserve även står sig riktigit bra när vi jämför risk och avkastning med Atlant Stability och Spiltan Räntefond Sverige, som Placera anser vara två av de bästa lågriskefonderna på marknaden. De senaste två åren har avkastningen legat i nivå med Atlant Stability till marginellt högre risk, och jämfört med Spiltan Räntefond Sverige ligger både avkastningen och risken högre.

Vad som dock kan ligga Norron Preserve i fatet är fondens relativt höga avgifter. Den fasta ligger på 0,8 procent per år, sedan tillkommer en rörlig avgift på 10 procent på avkastningen som överstiger kortränteindexet, OMRX T-bill. Dock har avgifterna hittills vägts upp av den goda avkastningen.

I februari nästa år fyller Norron Preserve tre år och om förvaltaren Jan Törnstrand fortsätter på samma goda sett är det högts sannolikt att Morningstar belönar fonden med högsta eller näst högst betyg. Då kan fonden också bli ett reellt lågriskalternativ tror Placera.

Till dess blir vår rekommendation neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Norron Sustainable Preserve R SEK Neutral 110,89 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -