Så blev han historiens rikaste människa

Finansmän Bankiren Jakob Fugger finansierade kungar, upptäcktsresande, biskopar och påvar. Han anses vara den rikaste människa som levt. Hur gjorde han?

Vid sin död år 1525 var Jakob Fuggers förmögenhet omräknat 400 miljarder dollar. Motsvarande ungefär 2 procent av Europas BNP. 

I jämförelse uppgår världens idag rikaste människa Amazons grundare Jeff Bezos förmögenhet i runda slängar till 100 miljarder dollar. Den välkände investeraren Warren Buffetts förmögenhet uppgår till cirka 80 miljarder dollar.

Jakob Fuggers förmögenhet grundlades främst genom handelsmonopol på guld, silver och koppar. Även rollen som bankir gjorde honom förmögen.

Jakob Fugger

Vad gjorde han då för att bli så enormt förmögen? Författaren Greg Steinmetz som skrivit boken: “The Richest Man Who Ever Lived: The Life and Times of Jacob Fugger” har listat några av hemligheterna.

För det första så investerade Fugger när andra var rädda. Han gjorde två massiva investeringar som la grunden för hans kapital. Den första var att ge stora lån till ärkehertig Sigmund av Tyrol när det såg ut som staten Venedig skulle ta över hertigdömet. Hertigens andra banker vågade inte låna ut.

Fugger erbjöd sig då att låna ut allt han och hans familj kunde få ihop i utbyte mot brytningsrättigheterna till jordens då största silvergruva. Efter några månader slöts fred med Venedig.

Han investerade också i ungerska koppargruvor när alla fruktade en turkisk invasion. Genom att gå mot marknaden kunde han köpa gruvorna billigt. Den turkiska invasionen kom till slut men det var långt senare.

Jakob Fugger lånade även ut väldiga summor till kejsar Maximilian av Österrike så att han skulle kunna säkra valet av sonsonen Karl V av Österrike till ny kejsare. I gengäld tackade den nye kejsaren med att adla familjen Fugger samt ge dem rätt att ge ut egna mynt.

Karl V

En annan hemlighet bakom Jakob Fugger var att han gjort sig oersättlig för de som snabbt behövde stora lån. Hans låntagare visste att han var den ende som på kort tid kunde låna ut mycket stora summor. Låntagarna gillade inte Fuggers villkor, men de kunde inte klara sig utan honom.

Till exempel tvingades påven Leo X låna mot ränta för att finansiera bygget av den enorma Peterskyrkan i Rom. När ränta och lån skulle börja amorteras hårdsåldes avlatsbrev som innebar att man kunde köpa syndernas förlåtelse. Det var inte populära, särskilt inte i norra Europa och blev starten på reformationen och de fruktansvärda religionskrigen.

Ett tredje skäl till varför Fugger blev så välbeställd var att han var mycket noggrann med fakta och information. Han var väl medveten om vikten av bra kunskap. Därför skapade han världens första nyhetstjänst. Den användes för att ta reda på avgörande marknadshändelser före andra.

Han var också den första affärsman norr om alperna som införde dubbel italiensk bokföring och som gjorde en konsoliderad balansräkning för sina företag.

För det fjärde hade Fugger skaffat sig en gedigen utbildning. Han tillbringade flera år som lärling i Venedig, staden som vid den här tiden var handelns och kapitalismens högborg.

För det femte var han en iskall spelare. 1509 dog en av de största insättarna i hans bank. Det var en österrikisk biskop och påven krävde tillbaka pengarna omedelbart. Pengarna var dock bundna i gruvprojekt. Han kunde inte betala och förstod att blott ryktet om detta skulle försatt honom i konkurs. Istället för att ligga lågt imponerade han på sin omgivning med ett vräkigt leverne.  För att på så vis ge sken av att det inte fanns några likviditetsproblem. Det gav tid att i hemlighet förhandla med påven om en uppgörelse.

För det sjätte sysslade Jakob Fugger med välgörenhet. Idag är han mest känd för att ha skapat Fuggeriet i den sydtyska staden Augsburg. Fuggeriet är världens första social housing-projekt. Det är än idag i drift och hyresgästerna betalar en hyra som är en fjärdedel av marknadshyran. I gengäld måste de varje dag kl. 12 be för Jakob Fuggers själ.

Fuggeriet

Efter att Augsburg bombats sönder under andra världskriget var Fuggeriet ett av de första områden som återuppbyggdes. Allt med egna medel tack vare den extremt konservativa investeringsfilosofin. Fuggeriets förmögenhet är placerad i skog och åkermark. På Fuggeriet föddes bland annat Leopold Mozart som var pappa till kompositören Wolfgang Amadeus Mozart.

Jakob Fuggers förmögenhet var omräknat vid tiden för hans död 1525 omkring 400 miljarder dollar. Den enda person som i pengar räknat varit nära honom är oljemagnaten John D. Rockefeller.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -