Börspsykologi - Gyllenrams gyllene regler

Aktier När börsen skakar gäller det att ha is i magen, men hur enkelt är det när ens tillgångar faller hejdlöst? Placera har pratat med en av börsens främsta börsanalytiker C-G Gyllenram som ger sina tips på hur du tar död på dina inre aktiedemoner.

1998 skrev C-G Gyllenram boken "Aktiemarknadens psykologi", en bok som klargör hur stor roll psykologin spelar för aktiemarknadens beteende och som på den tiden var revolutionerande i sitt slag.

"Psykologi på börsen var då nästan ett skällsord. Det fanns då liten kunskap om betydelsen av psykologi för att bli framgångsrik på börsen", säger C-G Gyllenram.

Det har funnits där länge, passionen och intresset för aktiemarknaden. I 35 år har C-G Gyllenram arbetat med aktiehandel och idag har han en omfattande kunskap om aktiemarknaden och psykologi på börsen.

Han är en av grundarna till Sveriges Tekniska Analytikers Förening och har tillsammans med sin vapendragare Tony Ugrina skrivit över 50 artiklar om börspsykologi och teknisk analys. Idag driver C-G och Tony bland annat aktiesajten Tradingportalen.com där de skriver oberoende analyser och nyhetsbrev.

De tekniska förutsättningarna inom aktiehandeln har under de senaste årtionden gjort ordentliga framsteg. Allt fler sysslar exempelvis med robothandel.

Hur påverkar robothandeln det den psykologiska aspekten?

”Robothandel har helt klart en viktig funktion att fylla. Man ska dock vara medveten om att det i förlängningen är människor som står för input även avseende hur algoritmerna är uppbyggda samt hur allokeringar och riskhantering ser ut”, säger C-G Gyllenram.

 C-G Gyllenram

”Hur hanterar man exempelvis en robotstrategi som förlorar pengar under en längre tid? Är marknaden tillfälligt ogynnsam för modellen, eller har modellen slutat att fungera? Då är man tillbaka i att människorna bakom programmet måste fatta viktiga pengarelaterade beslut, så även i detta led är det svårt att helt eliminera psykologin”.

Ytterligare en aspekt av robothandel är att ”utgången blir snävare”. Många modeller är kopplade till indexprodukter av olika slag och de olika algoritmerna tenderar att vilja sälja vid likartade marknadsförhållanden. Detta gör att man inte kan utesluta att förekomsten av så kallade ”flash crashes” kommer att öka i såväl antal som i kännbarhet framöver.

Med det sagt är grundprinciperna inom börspsykologin desamma oavsett teknikens framsteg.

"Våra reptilhjärnor finns med oss oavsett tidsepok. Vi är inte skapta att sitta framför datorskärmar, vi är gjorda för att vara på savannen där vi gör allt för att överleva och undvika fara. Evolutionen går väldigt långsamt", säger C-G Gyllenram.

Han menar att vi agerar på samma sätt vid ett nödläge på börsen. Även om ditt placeringsbeslut fattades på rationella grunder är det mänskligt att du blir mindre rationell och mer emotionell när placeringen väl har gjorts.

C-G Gyllenram ger ett exempel. Börsen rasar och på grund av placeringar med hög hävstång förlorar du 25 procent av ditt totala kapital på en förmiddag. Adrenalinet pumpar snabbt ut i kroppen, den är som en knarkfabrik i det här läget, och signalerar fara. Behovet av att agera är oerhört stort och reptilhjärnan tar över. Det är då du trycker på säljknappen.

Visst är det fantastiskt att börsen idag är så lättillgänglig, den är till för alla, och med en enkel knapptryckning kan du köpa och sälja på en sekund. Men Gyllenram ser samtidigt en risk i den nya tekniken eftersom den kan få oss att göra förhastade beslut i pressade situationer.

"På den tiden då det inte gick att göra sina aktieaffärer med en enkel knapptryckning fanns det tid till reflektion. När man utsätts för påtaglig risk att snabbt förlora pengar sätter man sin vanliga mentala förmåga ur spel", säger han.

Att råka ut för en ordentlig smäll leder ofta till börsflykt, men för den som tänker rätt kan det istället vara stärkande och viktigt, ofta nödvändigt, för att bli en framgångsrik placerare anser Gyllenram. Han konstaterar att han själv förlorat betydande belopp några gånger under åren på börsen.

"Man brukar säga att du behöver förlora dina pengar tre gånger innan du verkligen lär dig. Jag har själv varit med om det. Till stor del handlar det om att inte ha bråttom och jaga snabba klipp. Det bästa sättet att bli fattig är att ha för bråttom att bli rik".

C-G Gyllenram delar in börspsykologin i två delar, flockpsykologi och den enskilda investerarens psykologi.

Människor har slutit sig samman i grupper sedan urminnes tider, det var då en förutsättning för att överleva att tillhöra en flock eller en stam. Önskan att tillhöra en grupp är lika gammal som människans tillvaro är på vår planet. Därför är det inte så konstigt att man än idag gärna sluter sig samman i olika slags grupper, det ger en känsla av trygghet och välbefinnande.

Ju mer emotionell en person blir, desto mer benägen att glida över i flockbeteendet och göra som alla andra, även om det inte är till individens fördel.

Enligt C-G Gyllenram uppstår flockbeteendet på den finansiella marknaden bara i emotionellt laddade situationer, när det inträffar prisrörelser som gör människor upprymda eller panikslagna. Oro, glädje, jubel och eufori uppstår snabbt på marknaden därför är det oerhört viktigt att kolla vad som verkligen händer, annars är det lätt att ryckas med och låta känslorna färga ens analys av exempelvis en aktie.

Den enskilda investerarens psykologi går hand i hand med flockpsykologin. Det handlar om personlig insikt, riskhantering och att man har förmåga att hantera sina känslor i stressade situationer. Oftast är den här biten allra svårast att bemästra. Enligt C-G Gyllenram handlar det om fyra grundpelare. Här nedan går han igenom vad handlar om i korta drag.

Metodik

Det låter lätt att köpa billigt och sälja dyrt. Men det tar åratal att verkligen lära sig en metod. Många som bränner sig ordentligt på börsen använder sig av hävstång för att tjäna snabba pengar. Med hävstång kan du tjäna mycket pengar snabbt, men du kan lika gärna förlora 45 procent av ditt kapital på en sekund.

Att ta hög risk utan att veta vad du gör kan vara ödesdigert. Det är helt okej att ta risk, men inte för hög risk. Ju högre risk du tar desto mer påfrestande blir det för psyket i en stressad situation.

Därför måste du använda dig av en metod som passar just dig, som du trivs med. Arbeta fram en egen metod och nöj dig inte förrän du är helt övertygad om att den fungerar. Acceptera inte någon annans metod, du behöver ta ställning till vilken personlig läggning du har och om exempelvis instrument med hävstång passar dig, inte bara för att det låter bra.

Över tid belönar marknaden den påläste och straffar den oförberedde.

Risk

Många ägnar åratal för att hitta ett perfekt mönster i marknaden, modeller och metoder som aldrig missar sitt mål och så vidare. En grundlig och noggrann analys av marknaden är förvisso en förutsättning för att lyckas, men det är inte den viktigaste biten. Förmågan att hantera förluster och vinster är ”den heliga gralen”. Förluster ska hållas små och de ska minimeras.

En duktig aktieplacerare är inte skicklig på att generera vinster utan kan konsten att hålla förlusterna nere. Nybörjare har ofta svårt med det, medan erfarna placerare tenderar att ta hem sina vinster för tidigt. De som skiljer proffsen från amatörerna är dess förmåga att sälja vid rätt tillfälle.

Man brukar säga att om du äger en aktiefond i fem år eller mer så är sannolikhet stor, runt 90 procent, att du kan sälja fonden med vinst.

Mental förmåga

Här kommer den egna psykologin in. Girighet, spänning och passion är de huvudsakliga drivkrafterna hos dem som handlar på börsen. Det är naturligt att vilja tjäna pengar på sina aktier, men att enbart ha pengar i åtanke är inte optimalt, det skapar frustration och sätter tålamodet på prov.

Att använda börsen för att det är spännande är fel väg att gå, då finns det andra ställen som lämpar sig betydligt bättre. Däremot passionen är den optimala drivkraften. Ett brinnande intresse och en vilja att hela tiden utvecklas genom ny kunskap och djupare självinsikt ger bäst förutsättningar för framgång på aktiemarknaden.

Glöd är en förutsättning för att lyckas oavsett vilket område man än talar om, det gäller även framgångsrika idrottsmän musiker och affärsmän som alla har en sak gemensamt, de har någon gång i sitt liv haft en dröm och en längtan så stark att den blev en del av deras person.

Självdisciplin är en viktig del vid aktiehandel. Rutin och erfarenhet i all ära, men saknar du självdisciplin är det ingenting värt.

Handlingsplan

Säkerställ din överlevnad, ha inte för bråttom. Det finns en gemensam nämnare för de som misslyckas på börsen, de är underkapitaliserade. Även om du åker på en smäll måste du klara av det ekonomiskt.

Om du inte har ett arbete med en löpande inkomst, och aktiehandeln är din enda försörjning, då riskerar du att hamna i en oerhört stressande situation om det inte går som du tänkt dig. Många är oförberedda på den biten. Har du inte råd att förlora dina pengar kommer du att göra det, ”Scared Money Never Wins”.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -