Världens bästa investering

Fonder För två veckor sedan gjordes den största aktieaffären hittills på Hongkongbörsen. Tencentaktier för motsvarande 87 miljarder kronor bytte ägare inom 17 timmar. Här är historien om en av världens bästa investeringar.

Efter Hongkongbörsens stängning torsdagen den 22 mars skickade sydafrikanska teknikbolaget Naspers ut ett pressmeddelande om att bolaget säljer 2 procentenheter av sin investering i det Hongkongnoterade Tencent Holdings.

Pressmeddelandet säger att det ska ske genom ett så kallat accelererande bookbuilding- förfarande. Det innebär att ett antal prominenta investmentbanker med Bank of Amerika Merrill Lynch, Morgan Stanley och Citigroup i spetsen hade natten på sig att hitta köpare till aktierna.

På fredag morgon före öppning kom ett nytt pressmeddelande från Naspers med budskapet att investmentbankerna har hittat nya institutionella köpare till aktierna och affären var klar. Aktien backade 5 procent.

Nu var inte det här vilken affär som helst. Naspers äger efter försäljningen fortfarande drygt 31 procent i det kinesiska internetbolaget som seglat upp som Asiens största bolag och ett av de tio största i världen med ett marknadsvärde på 4 200 miljarder kronor.

Naspers aktiekurs

Den osedvanligt framgångsrika Tencentintåget har gjort Naspers till Afrikas klart största och mest värdefulla bolag. Naspers har ett värde på 1 000 miljarder kronor. Inte dåligt för ett bolag som för drygt 30 år sedan levde i en ganska sömning tillvaro som tidnings- och magasinpublicist.

Bolaget grundades redan 1915, några år efter att det andra Boerkriget hade slutat. Det började med publicering av dagstidningar och magasin. Bolaget har ett mörkt förflutet med ett tidigt stöd till nationalistpartiet som införde apartheid. Något som man har bett om ursäkt för på senare år.

Först 1985 breddade man verksamheten genom att köpa in sig i regionens största betal-TV bolag, M-Net.

Genom köpet av M-net kom tv-bolagets grundare och VD, Koos Bekker, till Naspers. Efter studier på det framstående Colombiauniversitet i New York i början på 1980-talet  startade Koos Bekkers betal-TV bolaget M-net. Naspers var en av flera investerare som sköt till kapital.

M-Net var faktiskt det första betal-TV-bolaget som grundades utanför USA. Bolaget expanderade snabbt till 48 länder i den Afrikanska regionen. Koos Bekkers hann även med att grunda mobiltelefonibolaget MTN.

Koos Bekkers - Styrelseordförande Naspers

Koos Bekkers framsynthet och tidiga intåg i nya branscher som betal-TV på 1980-talet och mobiltelefoni på tidigt 1990-tal för tankarna till vår egen media- och telekomvisionär Jan Stenbeck. Hur som helst så först 1997 köpte Naspers ut övriga ägare i M-net och då blev Koos Bekkers VD för hela Naspers.

Några år tidigare, 1994, hade Naspers börsnoterats på Johannesburgbörsen. Men nu började en ny resa för Naspers med sin visionära VD vid rodret. Med ett stabilt kassaflöde i ryggen efter konsolideringen av M-Net, kunde man nu börja investera i nya spännande bolag och närliggande branscher. Internet var i sin linda och för en visionär med teknikintresse som Koos Bekkers var möjligheterna nu fler än någonsin.

Men den viktigaste investeringen för Naspers skedde 2001, alltså precis när dotcom-bubblan spruckit. Då investerade man i Tencent, ett obskyrt kinesiskt internetbolag med den sociala media-plattformen WeChat. Det var baserat i Kina - ett land som knappt hade några internetanvändare på den tiden.

Pony Ma - grundare Tencent

Naspers och Koos Bekkers gillade vad de såg och inte minst Tencents grundare Pony Ma gjorde bra intryck med sina visioner av framtiden vad som Naspers kapitalinjektion skulle användas till.

Efter genomgång av bolagets avtal och räkenskaper investerade man stort. Tencent värderades vid den tidpunkten till runt 800 miljoner kronor och man köpte en tredjedel av bolaget. Alltså betalade man 265 miljoner kronor för något som nu 17 år senare är värt 1 400 miljarder kronor - sannolikt en av världens bästa investeringar.

Ingen investering är lika lyckosam som Tencent. Koos Bekkers byggde under sin VD-tid en portfölj med startup-bolag på främst tillväxtmarknaderna. Här har man investerat i allt från ryska teknikgruppen mail.ru till den indiska Amazon utmanaren Flipkart.

Flipkart-investeringen gjordes bland annat tillsammans med framgångsrika japanska Softbank och Tencent. Men förutom massor med startup-investeringar äger man Dstv som har sändningsrättigheter för fotboll i stora delar av Afrika, en riktig kassako som ger Naspers ett bra kassaflöde.

Koos Bekker har släppt VD-skapet och är idag ordförande i Nasper. Den dagliga verksamheten leds nu av Bob van Dijk. För att lugna marknaden säger Naspers att de inte ska sälja några fler Tencent-aktier på minst tre år. Det nya kapitaltillskottet på drygt 85 miljarder kronor ska investeras i nya projekt.

Bob van Dijk - CEO Naspers

Här pekar man ut e-handel inom dagligvaror som mat som ett intressant område. Det spekuleras också om att de ska fortsätta investera i e-handel och marknaden ser en potentiell särnotering av e-handel på sikt. Allt för att synliggöra värden i Naspers.

Genom försäljningen av Tencentaktier vill man sannolikt även synliggöra den kvarvarande 31,2 procentiga Tencent-investeringen i Naspers.

I dagsläget är Tencent-innehavet värt mer än hela Naspers, vilket inte är ett bra betyg för ett bolag som har så många andra intressanta bolag i portföljen. Men den låga värderingen känns igen från andra bolag som gjort en oerhört lyckade investeringar, som bland annat japanska Softbank med sin Alibaba investering.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -