Världens mäktigaste tech-investerare

Fonder Den japanska visionären Masayoshi Son är på väg att bli teknikvärldens mest inflytelserika investerare uppbackad av Saudiarabiskt kapital. Här är bakgrunden till framgångarna.

Masayoshi Son är VD och grundare för SoftBank Group. Det är ett teknik- och telekomkonglomerat som grundades redan 1981. Efter flera framgångsrika investeringar har SoftBank blivit japans tredje största börsbolag efter giganter som Toyota Motors och Mitsubishi Financial Group. SoftBank har ett börsvärde på drygt 745 miljarder kronor.

Masayoshi Son

Bolagets framgångar på Tokyobörsen har gjort att Masayoshi Son är japans rikaste man med en uppskattad förmögenhet på 190 miljarder kronor. Han var tillfälligt världens rikaste man även under en kort period vid millennieskiftet, men vi återkommer till det.

Masayoshi Son lämnade japan som 16-åring för att studera i USA. Entreprenörskap formades tidigt. Redan vid studierna på det prestigefyllda Berkeley universitet i Kalifornien drygades studiemedlet ut med intäkter från det japanska tv-spelet Space Invaders.

Han importerade arkadkonsoller med det på hemmaplan så framgångsrika japanska arkadspelet Space Invaders till USA. Den amerikanska publiken gillade spelet, och det blev en stor succé som genererade ett stabilt och bra kassaflöde vilket Son såg stora fördelar med.

Utöver det så skapade den driftige och tidigt datorintresserade Masayoshi Son en elektronisk översättare tillsammans med en professor. Vid 21-års ålder lyckades han sälja den till den stora japanska elektronikkoncernen Sharp för drygt 1,5 miljoner dollar.

Under uppväxten peppade pappa sonen allt som oftast med att Masayoshi Son var ett geni i det mesta han gjorde och företog sig. Det var ett ständigt mantra att han kan bli nummer 1 i det han företar sig. En form av hjärntvätt som verkar ha gjort susen för både självförtroende och som drivkraft.

Flera viktiga faktorer föll nu på plats. Ett bra startkapital fanns genom Sharp-affären, ett stabilt kassaflöde från Space Invaders, en akademisk examen från Berkeley, och det stora teknikintresset tillsammans med en drivkraft att bli nummer 1.

1981 grundade han SoftBank som ett mjukvarubolag. En av Masayoshi Sons styrkor anses vara möjligheten att uppskatta hur en marknad ser ut om 10 till 20 år. Han satsade tidigt på hemdatormarknaden och såg det få kunde se i branschen, att en hemdator sannolikt skulle vara mycket snabbare och mer utvecklad än då tidens superdatorer inom en snar framtid. Och framförallt att datorer skulle förändra hela vår framtid med helt nya tjänster.

Med hemdatorövertygelsen blev det sedan investeringar i teknikmagasin. Efter det har investeringstakten fortsatt och när internet skapades såg Masayoshi Son den stora potentialen med nätet och datorer. Han vilade inte på hanen och blev en väldigt tidig investerare i internetbolaget Yahoo.

Tillsammans skapade Yahoo och SoftBank portalen Yahoo Japan. Det blev den först webbportalen i Japan och börsnoterades framgångsrikt på Tokyobörsen i slutet på 1997. Det är fortfarande Japans största internetservicebolag med SoftBank som ägare till knappt 43 procent.

I slutet på 1990-talet gjorde Masayoshi Son enormt många teknikinvesteringar, runt 800 stycken. När han stod på toppen i slutet på 1999 och i början på 2000-talet precis före it-bubblan brast, var han under en kort period världens rikaste man, rikare än självaste Microsoftgrundaren Bill Gates.

Men de många investeringarna sjönk dramatiskt i värde under de kommande åren efter börsstoppen i mars år 2000. Mer än 90 procent av förmögenheten gick formligen upp i rök. Men i allt elände visade sig det att en av de många investeringar som Masayoshi Son gjorde i slutet på dotcom-eran skulle bli en av världens bästa investeringar.

Masayoshi Son har alltid gillat att investera i starka företagsledare och entreprenörer, ett fack där han själv hamnar. 1999 träffade han den färgstarka engelskaläraren Jack Ma som med en grupp hade skapat Alibaba. Det blev en tydlig match och SoftBank betalade 160 miljoner kronor för sitt ägande i Alibaba.

Jack Ma

Det har varit en av världens bästa investeringar. Efter börsnoteringen av Alibaba 2014 har kursutvecklingen varit fantastisk och SoftBanks innehav är nu värt mer än 1 000 miljarder kronor. Det är värt mer än hela SoftBank, men vi återkommer till det.

När dotcom-kraschen lagt sig och världens börser återhämtat sig så investerade SoftBank i japansk telekom genom investeringen i det konkursfärdiga Vodafone Japan 2006.  Nu var det med en tydlig vision på att satsa i ökad internettrafik genom både bredband och mobiltrafik.

I ren Stenbeck-anda blev det fullt krig mot monopol och statsoperatören Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT). Än en gång kom Masayoshi Sons förmåga att se in i framtiden spela en avgörande roll.

Apple hade lanserat sin första version av smartphone Apple iphone. Här såg han en stor potential inför lanseringen av nya Iphone 3G. Masayoshi Son ordnade personligt möte med självaste Steve Jobs och fick till ett exklusivt avtal med Apple att få bli enda distributionskanal i Japan av Iphone 3G - framför näsan på NTT.

Företagsköpen har fortsatt och de har blivit allt större. Köpen inom telekom har fortsatt, senaste köpte man 75 procent Sprint Corporation i USA. Det är USA:s fjärde största telekombolag och idag äger SoftBank hela 84 procent.

Sommaren 2016 skedde det hittills största förvärvet för SoftBank med köpet av brittiska halvledarbolaget ARM Holding i vad som ska blir det största europeiska teknikköpet någonsin. En affär på drygt 250 miljarder kronor. Skuldsättningen ökade så pass mycket efter köpet att nya företagsaffärer för SoftBank de närmaste åren var något man inte ens kunde fundera på.

I och med ARM-köpet har nu SoftBank blivit ett framsynt telekom- och teknologikonglomerat. Bolaget har en portfölj av bolag med en jämn blandning av e-handelsfokuserade internetinvesteringar, utvecklade marknadstjänster för mobila tjänster och en viktig positionering inom snabbväxande halvledarchipdesign till smartphones och andra internetanslutna enheter, även kallat Internet Of Things (IoT).

Den höga skuldsättningen ger en tydlig begränsning i fråga om framtida affärer, en miljö som inte passar vare sig SoftBank eller visionären Masayoshi Son. Men då slår Masayoshi Son världen med häpnad ännu en gång.

Den 14 oktober 2016 publicerades ett pressmeddelande på SoftBanks hemsida. SoftBank grundar SoftBank Visionsfond i strategiskt partnerskap med den Saudiarabiska investeringsfonden. Fonden ska investera i teknikbolag på globalbasis och ha en kassa på runt 800 miljarder kronor.

Den saudiska investeringsfonden skjuter till knappt hälften av kapitalet. För dem blir det en så kallad win-win. De är i stort behov av att bredda landets stora oljeberoende, vad passar bättre än att ta rygg på supervisionären Masayoshi Son. Listan på kända bolag som skjuter in kapital i fonden är lång. Man hittar bland annat Apple, Oracle och Qualcomm där.

Med ett pressmeddelande har man nu etablerat sig som en av världens största teknik och start-upinvesterare. Men framförallt har SoftBank och Masayoshi Son kapital för nya djärva teknikinvesteringar.

Framtida förvärv kommer sannolikt att vara på Singularity-teman. Det är ett begrepp som innefattar att datorer blir mer skickliga än människor - vi talar bland annat om Artificiell Intelligens (AI). Flera investerare som är verksamma att investera i start-up bolag är rädda att den stora fonden kommer att driva upp priserna för onoterade bolag i sökande efter investeringar.

Fonden har varit aktiv och genomfört flera investeringar. Under det sista året har man investerat totalt drygt 280 miljarder kronor. Allt från onoterade WeWork, som fick kapital till en global expansion, ryska Brain som jobbar med mjukvara inom robotteknik, den indiska Amazon-konkurrenten Flipkart och sist men inte minst så har man köpt ut ett antal aktieägare i den digitala taxiplattformen Uber.

Men även solen har sina fläckar. Alla är inte övertygade om Masayoshi Sons investeringsförträfflighet och menar att Alibaba investeringen var mer tur än skicklighet. Till viss del speglar det av sig Softbank-aktien som faktiskt handlas med stor rabatt på hela 50 procent – trots det är det Tokyobörsens tredje mest värdefulla bolag.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -