Fonderna alla rusar till

Fonder Under februari uppgick det totala nettosparandet i fonder till 12 miljarder kronor. Vinnarna var obligationsfonder med hälften. Av nettosparandet i aktiefonder gick 88 procent till indexfonder.

Fondspararna är fortsatt skeptiska till aktivt förvaltade aktiefonder. Det visar Fondbolagens förenings senaste flödessiffror från februari. Av det totala nettosparandet i aktiefonder, knappt 1,8 miljarder kronor, gick knappt 1,6 miljarder till indexfonder. Det motsvarar nästan 90 procent.

Men fondbolagen tjänar fortfarande storkovan på sina aktivt förvaltade fonder. De står fortfarande för 90 procent av det totala fondkapitalet i aktiefonder.

Annars var februari en bra fondmånad. Det totala nettosparandet i fonder uppgick till 12 miljarder kronor. Månadens vinnarkategori var obligationsfonder som hade ett nettosparande på 6,4 miljarder. Av det gick 2,7 miljarder till företagsobligationsfonder och 3,7 till vanliga långa räntefonder.

Fondspararna fortsätter också att attraheras av blandfonder. Under februari uppgick nettosparandet till knappt 4,3 miljarder kronor. Månadens förlorare finns i kategorin "övriga fonder", nettouttagen uppgick till drygt 0,8 miljarder kronor. I kategorin finns bland annat garantifonder.

Bland aktiefonderna fortsätter global och europeisk placeringsinriktning att toppa listorna. Nettosparandet i globala aktiefonder uppgick till drygt 2,1 miljarder kronor och i Europafonder uppgick det till knappt 1 miljarder.

Tillväxtmarknadsfonderna fortsätter däremot att tappa sparare. Under februari uppgick nettouttagen till sammanlagt drygt 3,7 miljarder kronor. Värst drabbades Bric, Latinamerika och Afrikafonder som tillsammans hade ett nettouttag på 1,5 miljarder.

Ryssland- och Östeuropafonder fortsatte att blöda under månaden och fick se spararna ta ut 1,3 miljarder mer än vad de satte in.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -