Köpvärda fonder i juni

Fondtips Sommaren står för dörren. Konjunkturen tickar på och det ser ganska bra ut. Investerarnas riskvilja har återvänt och vi lägger till en tillväxtmarknadsfond i listan över köpvärda fonder.

Rapportsäsongen är över och börserna har som helhet seglat igenom den utan större motgångar. Utfallen var ingen katastrof och förhoppningarna om stigande efterfrågan och framtida vinster lever vidare.

Börserna har också fortsatt att stiga. Förklaringarna är flera, inflationstrycket är mer eller mindre noll. Räntesänkningar står för dörren och från den europeiska centralbanken väntas annonsera stimulanser. Samtidigt fortsätter konjunktursignalerna att vara försiktigt positiva.

Krisen i Ukraina påverkar inte finansmarknaderna mycket längre. Vi antar att analytikerna har kommit fram till att risken att krisen påverkar den globala tillväxten är låg. Istället har den ryska börsen återhämtat sig rejält den senaste tiden.

Det är ett bevis på att investerarnas riskvilja har ökat, vilket också visar sig i att tillväxtmarknaderna generellt har gått bra. Vi tror att om riskviljan håller i sig kommer tillväxtmarknaderna fortsätta att stiga. De har inte hängt med övriga världen det senast åren och har en hel del förlorad mark att ta igen.

Sammantaget anser Placera att marknadsklimatet har förbättrats den senaste tiden. En brasklapp är dock stimulanserna från den europeiska centralbanken. Marknaden förväntar sig och räknar med att det blir ganska stora åtgärder som presenteras i början av juni. Om det visar sig att marknaden har missbedömt åtgärderna kan det få negativa effekter, åtminstone kortsiktigt.

Inför juni gör vi en förändring och det är bland högriskfonderna. Vi tar in Skagen Kon-Tiki på bekostnad av Schroder ISF QEP Global Quality A. Anledningen är att investerarna har börjat snegla åt tillväxtmarknaderna den senaste tiden och det kan vara läge att börja ta positioner där.

HÖG RISK

Basfond

Danske Invest Global Index: Det är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Skagen Kon-Tiki: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här.

Fidelity Nordic A-SEK: Trots att Nordenfonder ger små diversifieringsvinster finns det all anledning att titta närmare på dem. Det har Placera gjort och hittat två köpvärda. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs mer här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Öhman Penningmarknadsfond: hör till de allra billigaste korta svenska räntefonderna, avgiften ligger på endast 0,1 procent per år. Fonden hör också till de med minst risk, anledningen är att den främst investerar i värdepapper utgivna av svenska staten och bostadsinstitut. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Vill du se hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i december, läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 928,62 -
SKAGEN Kon-Tiki Köp 705,20 -
Fidelity Nordic A-Dis-SEK Köp 927,10 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 216,90 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 485,16 -
AMF Balansfond Köp 208,25 -
Cliens Mixfond B Köp 1 986,01 -
Öhman Kort Ränta A Köp 98,08 -
Köp 1 653,84 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 114,02 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -