De långsiktiga vinnarna håller även på kort sikt

Fondkommentar Sedan börsen stod på topp i slutet av april fonderna i genomsnitt tappat 5 procent i värde. Många gånger är det de fonder med låga långsiktiga betyg som har tappat mest i värde.

De senaste månaderna har varit prövande för Sveriges fondsparare. De mesta har gått ned. Faktum är att av de nästan 4 000 fonderna som säljs i Sverige har drygt 95 procent fallit i värde räknat från börstoppen den 27 april till i mitten av förra veckan.

I genomsnitt har fonderna tappat 5 procent i värde. Medianavkastningen ligger på minus 4,5 procent. Spridningen mellan bästa och sämsta fond är stor, hela 36 procentenheter.

Drygt 11 procent av fonderna har tappat mer än 10 procent i värde. Ingen fond har levererat positiva tvåsiffriga avkastningssiffror. Bästa fond är Invesco India Equity som har stigit med 8,5 procent. Indien är också den bästa fondkategorin med en värdestegring på knappt 3,5 procent i avkastning.

Sämsta fondkategori har Kina varit. Som grupp har Kinafonderna fallit med över 17 procent innan en vändning kom i slutet av förra veckan. Självklart finns också den absoluta förloraren bland Kinafonderna, Granit Kina 130/30 har tappat nästan 28 procent sedan toppen den 27 april.

En intressant iakttagelse som Placera har gjort under genomgången är att det ofta är fonder med låga 3-årsbetyg i Morningstars ranking som har presterat sämst under denna korta men kraftigt fallande period.

Kinafonderna har tappat 17 procent som grupp. Granit Kina 130/30 har lägsta betyg, 1 på den 5-gradiga skalan. De fem sämsta Kinafonderan har ett genomsnittligt 3-årsbetyg på 2,6 och har tappat 22,5 procent i värde. De fem bästa Kinafonderna har bara gått ned 12,5 procent och har 3,0 i medelrating.

Som grupp har Indienfonderna stigit med 3,5 procent. Topp-fem-fonderna har stigit med nästan 7 procent och i snitt har de ett betyg på 3,8. Invesco India Equity har betyg 4. De fem sämsta fonderna har fallit med 0,3 procent. Sämst har HSBC Indian Equity presterat, minus 1,7 procent. Fonden har betyg 1. Medelbetyget hos Morningstar för de fem sämsta fonderna är 2,4.

I fondkategorin Asien exklusive Japan är det samma tendens. Avkastningen i genomsnitt ligger på minus 10 procent. De fem fonderna som presterat bäst under denna korta period har en genomsnittlig avkastning på minus 4 procent, samtidigt har de ett genomsnittligt betyg på 4,8. De fem sämsta fonderna ligger på låga 2,0 i medelbetyg och avkastningen ligger på minus 14 procent.

Bland fonder som placerar i Östeuropa är det samma sak. Fondkategorin har tappat 11 procent i genomsnitt. Snittavkastningen för de fem toppfonderna ligger på minus 7 procent. Deras snittbetyg uppgår till 3,6. För de fem fonderna i botten uppgår avkastningen till minus 13 procent och snittratingen till 2.

Det är också stor skillnad bland globala tillväxtmarknadsfonder. Som grupp har de tappat drygt 10 procent. De fem minst dåliga har tappat knappt 5 procent, medan de fem sämsta har förlorat drygt 14,5 procent. Snittbetyget för de fem bästa ligger på 3,6 medan förlorarna har 1,8 i medelbetyg.1

Riktigt stor skillnad är de bland Koreafonderna. Medelbetyget för de fem i topp ligger på 4 jämt medan de fem i botten har 1,2 i medelbetyg. Avkastningen för samtliga ligger på minus 9 procent, för de fem bästa på minus 5 och för de fem sämsta på minus 13 procent.

Men det finns fondkategorier där mönstret inte är lika tydligt. En är breda USA-fonder där den genomsnittliga avkastningen uppgår till minus 2,7 procent. De fem bästa fonderna har tappat 0,1 procent. Medelbetyget för dem ligger på 3,6. Medelavkastningen för de fem sämsta fonderna ligger på minus 5 procent och snittbetyget på 3.

En annan är breda Sverigefonder. Medelbetyget för de fem sämsta ligger på 2,6 och för de fem bästa på 3,2. Avkastningsmässigt är dock skillnaden större, de fem toppfonderna under perioden från den 27 april tills nu uppgår till minus 6 procent medan de fem förlorarna har tappat cirka 11,5 procent.

Det finns också enskilda fonder som sticker ut. Bland de balanserade svenska blandfonderna finner vi Carnegie Strategifond i botten när det kommer till avkastning, minus 5,5 procent men den har högsta betyg på 3 års historik.

Bland svenska småbolagsfonder har Granit Småbolag näst högsta 3-årsbetyg. Men fonden har gått sämst sedan börstoppen och tappat nästan 12 procent. Det omvända gäller fonden Case som ligger i topp avkastningsmässigt av samtliga svenska småbolagsfonder. Men betyget ligger på en 1:a.

Sammanfattningsvis tycker Placera att det är intressanta iakttagelser som gjorts. Fonder med höga långsiktiga betyg tenderar att i relativt hög omfattning även klara sig bra på kortare perioder. Dock kan man inte dra för stora slutsatser av denna lilla undersökning. För att kunna säkerställa något behövs betydligt djupare analyser över många perioder.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -