Kopparbergs guldådra

Aktiekommentar Låt oss utbringa en skål för bryggmästarna i Kopparberg. Resultaten i andra kvartalet var det bästa någonsin och nettovinsten steg med 76 procent jämfört med samma period året innan.

I vintras satte vi en köprekommendation på företaget bakom världens mest sålda päroncider och den satsningen har lönat sig. Sedan dess har Kopparbergsaktien stigit över 90 procent. 

Efter torsdagens rapportsläpp har kursen skjutit iväg som en nödraket och det är hög tid att se över förutsättningarna för fortsatt framgång.

Om vi börjar med att kika på bryggeriets försäljning: Nettoomsättningen ökade med 7 procent under första halvåret jämfört med samma period året innan. Det var inte jättemycket. I stället beror framgångarna på avtalet med SAB Miller och försäljningen i Storbritannien och semesterparadis runt om i Europa.

Utlandsförsäljningen stod under fjolåret för närmare 70 procent av intäkterna vilket gjort Kopparbergs till en enorm valutavinnare. Och licensavtalet med SAB Miller betyder royaltyintäkter med hög marginal. Den som kommer ihåg Kopparbergs tidigare år vet att själva cider- och ölbryggandet inte varit jättelönsamt.

Bara små fluktuationer mellan kronan, pundet och euron gör all skillnad. I notorna från förra årets bokslut står det att en försvagning på en procent av kronan mot pundet eller euron skulle ge en positiv resultateffekt på 8 Mkr årligen.

Att euron på tolv månader blivit 4 procent dyrare och pundet ökat med 14 procent mot kronan kan förklara Kopparbergs gedigna vinstlyft. Bolaget själv trycker på att en gynnsam produktmix bidragit till framgångarna i senaste kvartalet.

Bryggeriet presenterar nya ungdomsfavoriter på löpande band, nu senast en fryst cider. En dryck som enklast kan beskrivas som en alkoholhaltig slushie. Övriga produkter i sortimentet är omåttligt populära och i Storbritannien är Kopparbergs ett glödhett varumärke. Det vittnar hashtaggen #Kopparbergs om på Twitter. Och i svenska systemkassar är ett par Sofiero givet.

Om kronkursen förblir svag lär bolaget även fortsättningsvis tälja guld med smörkniv men omsättningsökningen hittills i år har trots succéerna varit ganska modest. Vår prognos är att nettoomsättningen klättrar till 1 900 Mkr i år och på sista raden kan det ge en vinst på mer än 7 kronor per aktie.

Drar vi ut tangenten linjärt 2016 så kan nettoomsättningen öka till 2 000 Mkr och vinsten per aktien stiga till mer än 8,5 kronor. Det betyder p/e 21 på årets vinst och p/e 17 på året därefter.

Nu behöver utfallet inte bli så bra och få förståsigpåare vågar sätta ner foten när det gäller kronans framtida utveckling. För varje försäljningskrona betalar investerare 1,60 kronor när de köper aktien och det är billigt sett till lönsamheten.

Håll hårt i dina vinnaraktier heter det. Trots att värderingen dragit i väg finns ingen anledning att ändra vårt tidigare köpråd då vinstutvecklingen förvarar den. Men nog är värderingen av bryggeriet mer mogen i dag än tidigare.

Låt oss avsluta hyllningstalet här. Efter fyra telefonsamtal och ett mejl till bolaget ir-avdelning väntar redaktionen fortfarande på svar på ett par enkla frågor om kvartalsredovisningen. Det är inte värdigt ett bolag med ett börsvärde på 3 miljarder kronor och en snabbt växande ägarskara.

Satsningen på pubkedjan John Scotts förstår jag inte. Inrättningarna är inredda i klassisk brittisk stil och på inget sätt utmärker sig etablissemangen mot hundratusentals liknande inrättningar som finns runt om i världen. En uppenbar skillnad lär vara tappkranarnas innehåll.

Vill bolag ta över pubscenen utan att synas då faller pusselbitarna på plats. Men vi skulle uppskatta ett svenskare koncept. Eller bara fokusera på den finfina kärnverksamheten.

Vi gläds åt Kopparbergs framgångar och hoppas expansionsplanerna tillsammans med SAB Miller bär frukt samt att den fina lönsamheten består.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -