Fondval för dummies

Fondkommentar Det första steget är ofta det jobbigaste och många fondsparare kommer aldrig igång. Placera erbjuder starthjälp med två olika – och enkla – fondportföljer.

Tröskeln för att komma igång med fondsparande är oväntat hög, visar mejl till redaktionen. Till dem som inte vet var de ska börja med fondsparandet har vi tagit fram två olika startportföljer.

Portföljerna är enkelt sammansatta och inga snabba fondbyten krävs. Ena riktar sig till "latmasken", som helst inte gör något alls. Den andra är skräddarsydd åt "snåljåpen", som skyr höga fondavgifter.

Portföljförslagen syftar till att ge den oföretagsamma investeraren lite draghjälp. Placeringshorisonten är tre till fem år; sammansättningen är tänkt att hålla flera år utan större förändringar.

Snåljåpen

Snåljåpen är mån om att få avkastning men inte till vilket pris eller vilken risk som helst. En portfölj med billiga och bra indexfonder som bas passar bra. Fondportföljen har en global aktiefördelning och en räntefond agerar krockkudde i skakiga tider. Den genomsnittliga avgiften är låga 0,15 procent per år.

Vill du öka eller minska risknivån i vårt förslag kan du välja att minska eller öka räntefondens andel av portföljen.

Latmasken

Risknivån i latmaskens portfölj är lite högre än i snåljåpens. Basen är ett antal indexfonder som toppas med några aktivt förvaltade spetsfonder. Tanken här är att välja lite högre risk med en större andel aktivt förvaltade fonder som historiskt gett högre avkastning än index.

Vi har kvar den globala aktiefördelningen och väljer att minska räntefondens andel. Avgiften i latmaskens fondportfölj stiger till 0,44 procent per år, beroende på de aktivt förvaltade fonderna.

Bägge portföljerna ger en bra grund för fondsparande i flera år.

Kom dock ihåg att det finns en gräns för hur lat man kan vara. Följ upp hur det går för fonderna två gånger per år för att hålla koll på förvaltaren. Och smakar det så kostar det – glöm inte att en billig indexfond inte kan slå index.

Placeras fondskola har ytterligare tips på fondsparande. För att själv botanisera bland våra favoritfonder, läs vidare här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -